CTS Aptitude Test

CTS Aptitude Test
Questions = 70; time limit = 70 minutes. Correct answer carry one mark and wrong answer carry 0.25 marks., offline(paper & pen) test.
Verbal section(25 questions-25min)

Directions for Questions 1-5: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
Outside, the rain continued to run down the screened windows of Mrs. Sennett’s little Cape Cod cottage. The long weeds and grass that composed the front yard dripped against the blurred background of the bay, where the water was almost the color of the grass. Mrs. Sennett’s five charges were vigorously playing house in the dining room. (In the wintertime, Mrs. Sennett was housekeeper for a Mr. Curley, in Boston, and during the summers the Curley children boarded with her on the Cape.) My expression must have changed. ” Are those children making too much noise?” Mrs. Sennett demanded, a sort of wave going over her that might mark the beginning of her getting up out of her chair. I shook my head no, and gave her a little push on the shoulder to keep her seated. Mrs. Sennett was almost stone-deaf and had been for a long time, but she could read lips. You could talk to her without making any sound yourself, if you wanted to, and she more than kept up her side of the conversation in a loud, rusty voice that dropped weirdly every now and then into a whisper. She adored talking. To look at Mrs. Sennett made me think of eighteenth-century England and its literary figures. Her hair must have been sadly thin, because she always wore, indoors and out, either a hat or a sort of turban, and sometimes she wore both. The rims of her eyes were dark; she looked very ill. Mrs. Sennett and I continued talking. She said she really didn’t think she’d stay with the children another winter. Their father wanted her to, but it was too much for her. She wanted to stay right here in the cottage. The afternoon was getting along, and I finally left because I knew that at four o’clock Mrs. Sennett’s “sit down” was over and she started to get supper. At six o’clock, from my nearby cottage, I saw Theresa coming through the rain with a shawl over her head. She was bringing me a six-inch-square piece of spice cake , still hot from the oven and kept warm between two soup plates. A few days later I learned from the twins, who brought over gifts of firewood and blackberries, that their father was coming the next morning, bringing their aunt and her husband and their cousin. Mrs. Sennett had promised to take them all on a picnic at the pond some pleasant day. On the fourth day of their visit, Xavier arrived with a note. It was from Mrs. Sennett, written in blue ink, in a large, serene, ornamented hand, on linen-finish paper:. . . Tomorrow is the last day Mr. Curley has and the Children all wanted the Picnic so much. The Men can walk to the Pond but it is too far for the Children. I see your Friend has a car and I hate to ask this but could you possibly drive us to the Pond tomorrow morning? . . .Very sincerely yours, Carmen Sennett After the picnic, Mrs. Sennett’s presents to me were numberless. It was almost time for the children to go back to school in South Boston. Mrs. Sennett insisted that she was not going; their father was coming down again to get them and she was just going to stay. He would have to get another housekeeper. She said this over and over to me, loudly, and her turbans and kerchiefs grew more and more distrait. One evening, Mary came to call on me and we sat on an old table in the back yard to watch the sunset. “Papa came today, ” she said, “and we’ve got to go back day after tomorrow. “”Is Mrs. Sennett going to stay here? “”She said at supper she was. She said this time she really was, because she’d said that last year and came back, but now she means it .”I said, “Oh dear,” scarcely knowing which side I was on. “It was awful at supper. I cried and cried.”
“Did Theresa cry?”
“Oh, we all cried. Papa cried, too. We always do.”
“But don’t you think Mrs. Sennett needs a rest?”
“Yes, but I think she’ll come, though. Papa told her he’d cry every single night at supper if she didn’t,
and then we all did.”
The next day I heard that Mrs. Sennett was going back with them just to “help settle.”
She came over the following morning to say goodbye, supported by all five children. She was wearing her traveling
hat of black satin and black straw, with sequins. High and somber, above her ravaged face, it had quite a Spanishgrandee air.
“This isn’t really goodbye,” she said. “I’ll be backas soon as I get these bad, noisy children off my hands.”
But the children hung on to her skirt and tugged at her sleeves, shaking their heads frantically, silently saying,
“No! No! No!” to her with their puckered-up mouths
Following are some questions on this passage:

1. According to the narrator, Mrs. Sennett wears a hat because she:
is often outside.
wants to look like a literary figure.
has thin hair.
has unique taste in clothing.
Answer: C

2. Considering the events of the entire passage, it is most reasonable to infer that Mrs. Sennett calls the children bad because she:
is bothered by the noise they are making.
doesn’t like them hanging on her skirt.
doesn’t want to reveal her affection for them.
is angry that they never do what she tells them.
Answer: C

3. What is the main insight suggested by the conversation in lines 69–83?
The Curley family cries to manipulate Mrs. Sennett into doing what they want.
The narrator regrets that she is not going to Boston and is a little jealous of Mrs. Sennett.
Mrs. Sennett is happy to leave the Curley family because they are always whining and crying.
Mrs. Sennett intends to return to the Cape soon because she has discovered that they have been manipulating and taking advantage of her.
Answer: A

4. Given the evidence provided throughout the passage, the children probably silently mouth the word “no” because:
Mrs. Sennett has just called them bad, noisy children, and they are defending themselves.
they do not want to leave the Cape before the summer is over and are protesting.
they are letting the narrator know that Mrs. Sennett is thinking about returning to the Cape.
they are continuing their battle against Mrs. Sennett’s intention to return to the Cape.
Answer: D

5. At what point does Mr. Curley cry at the supper table?
Before Mary and the narrator sit and watch the sunset
Before Mrs. Sennett tells the narrator she doubts she will stay another winter with the children
Before the children spend a rainy afternoon playing house in the dining room
After the narrator learns that Mrs. Sennett will return to Boston
Answer: A

Directions for Questions 6-10: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
From the 197 million square miles, which make up the surface of the globe, 71 per cent is covered by the interconnecting bodies of marine water; the Pacific Ocean alone covers half the Earth and averages near 14,000 feet in depth. The portions which rise above sea level are the continents-Eurasia, Africa; North America, South America, Australia, and Antarctica. The submerged borders of the continental masses are the continental shelves, beyond which lie the deep-sea basins.
The ocean are deepest not in the center but in some elongated furrows, or long narrow troughs, called deeps. These profound troughs have a peripheral arrangement, notably around the borders of the pacific and Indian oceans. The position of the deeps, like the highest mountains, are of recent origin, since otherwise they would have been filled with waste from the lands. This is further strengthened by the observation that the deeps are quite often, where world-shaking earthquakes occur. To cite an example, the “tidal wave” that in April, 1946, caused widespread destruction along Pacific coasts resulted from a strong earthquake on the floor of the Aleutian Deep.
The topography of the ocean floors is none too well known, since in great areas the available soundings are hundreds or even thousands of miles apart. However, the floor of the Atlantic is becoming fairly well known as a result of special surveys since 1920. A broad, well-defined ridge-the Mid-Atlantic ridge-runs north and south between Africa and the two Americas and numerous other major irregularities diversify the Atlantic floor. Closely spaced soundings show that many parts of the oceanic floors are as rugged as mountainous regions of the continents. Use of the recently perfected method of submarine topography. During world war II great strides were made in mapping submarine surfaces, particularly in many parts of the vast Pacific basin.
Most of the continents stand on an average of 2870 feet above sea level. North America averages 2300 feet; Europe averages only 1150 feet; and Asia, the highest of the larger continental subdivisions, averages 3200 feet. Mount Everest, which is the highest point in the globe, is 29,000 feet above the sea; and as the greatest known depth in the sea is over 35,000 feet, the maximum relief (that is, the difference in altitude between the lowest and highest points) exceeds 64,000 feet, or exceeds 12 miles. The continental masses and the deep-sea basins are relief features of the first order; the deeps, ridges, and volcanic cones that diversify the sea floor, as well as the plains, plateaus, and mountains of the continents, are relief features of the second order. The lands are unendingly subject to a complex of activities summarized in the term erosion, which first sculptures them in great detail and then tends to reduce them ultimately to sea level. The modeling of the landscape by weather, running water, and other agents is apparent to the keenly observant eye and causes thinking people to speculate on what must be the final result of the ceaseless wearing down of the lands. Much before there was any recognizable science as geology, Shakespeare wrote “the revolution of the times makes mountains level.”

6. The peripheral furrows or deeps are found
only in the pacific and Indian oceans near earthquakes near the shore in the center of the oceanto be 14,000 feet in depth in the pacific.
Ans : C

7. We may conclude from this passage that earth quakes Occur more frequently in newly formed land or sea formations Are caused by the weight of the water Cause erosion
Occur in the deeps
Will ultimately “make mountains level”.
Ans : A

8. The highest mountains are oldest in excess of 12 miles near the deeps relief features of the first order of recent origin.
Ans : E

9. The highest point on North America is 2870 feet above sea level not mentioned in the passage higher than the highest point in Europe 2300 feet above sea level in Mexico.
Ans : B

10. The deeps are subject to change caused by erosion soundings earthquakes waste weathering
Ans : C

Directions for Questions 11-15:Read each sentence to find if there is any grammatical error in it. If there is any error, it will be only one part of the sentence. The number or alphabet of that part is your answer.( Disregard punctuation errors if any)
11.The firm show / began / when we arrived / in the hall/no error
A B C D E
Ans:B

12. No sooner the news appeared in the paper/ than / there was a rush / in the counter/ no error
A B C D E
Ans:A

13. Unlike the other/ rich men of his community,/ he does not look/ down upon the poor/ no error
A B C D E

Ans:E

14. His supporters are / not as enthusiastic / and co-operative as / that of his opponent’s/ no error
A B C D E

Ans: D

15. Our company can / no longer afford / over-manned unit as/; out profit has lower./ no error
A B C D E
Ans: D

Directions for Questions 16-20: In each of the following questions, some sentence are given which are on the same theme. decide which sentence is the most preferable with respect to grammar; meaning and usage, suitable for formal writing in English. Find the correct sentence.
16. A) Without your help must try to carry out my task alone.
B) Barring your help I should try to carry out my task alone
C) Besides help from you, I must try to carry out my task alone.
D) Failing your help I must try to carry out my task alone
Ans: D

17. A) Since the dividend being declared than the notices were prepared for mailing.
B) Scarcely had the dividend been declared than the notices were sent out.
C) They had no sooner declared the dividend when they sent the notices to the stockholders.
D) No sooner than the dividend been prepared for mailing.
E) The company hardly declared the dividend till the notices were prepared for mailing
Ans: D

18. A) Many works must close owing to lack of fuel, if the strike lasts till the weekend.
B) If the strike lasts for the weekend, owing to lack of fuel many works must close.
C) Owing to lack of fuel, many works must close if the strike lasts over the weekend.
D) Having the strike lasting to the weekend, many works close for lack of fuel.
Ans: C

19. A) As one travels from Karjat to Khandala, be finds the line most beautifully laid.
B) Travelling from Karjat to Khandala, one finds the line most beautifully laid
C) While travelling from Karjat to Khandala, one would find the line most beautifully laid
D) Ifone travels from Karjat to Khandala, he will find the line most beautifully laid
Ans: B

20. A) Nobody will want to play in his team if he does not treat people kindly
B) If he does not treat people kindly, nobody will play to want his team
C) Nobody will treat people kindly, he does not want to play in this team
D) Nobody will want to treat people, if he does not play in his team kindly.
Ans: A

Directions for Questions 21-25: In each of the following questions, a paragraph or a sentence has been broken up into different parts. The parts have been scrambled and numbered as given below. Choose the correct order of these parts from the given alternatives.
21. 1) you can take
2) you can’t take
3) the boy
4) the village
5) out of the village
6) out of the boy
7) but
A) 1,3,5,7,2,4,6 B) 1,5,2,6,3,7,4 C) 1,6,5,3,7,2,4 D) 1,7,2,4,3,5,6
Ans: A

22. 1) food supply
2) storage, distribution and handling
3) pastoral industry and fishing
4) besides increasing
5) by preventing wastage in
6) the productivity from agriculture
7)can be increased
A) 1,7,5,2,4,3,6 B) 4,1,6,7,5,3,2 C) 4,6,3,1,7,5,2 D) 6,3,5,7,4,1,2
Ans: C
23. 1) in some of the developed countries
2) in the developing countries
3) mostly in the form of beef, pork etc.
4) about 180 kilograms
5) per capita consumption is
6) of grain per capita annually
7) the people
8) five times that amount
9) consume only
A) 1,7,9,4,6,2,5,8,3 B) 2,5,8,2,7,9,4,6,3 C) 7,2,9,4,6,1,5,8,3 D) 5,8,1,2,7,9,4,6,3
Ans: C
24. 1) The African elephant is usually larger
2) being about three and a half metres in hight
3) than the Indian
4) and 6000 kg in weight
5) It has enormous ears
6) which are valued for the ivory
7) and very long tusks
8) that they contain
A) 1,3,2,4,5,7,6,8 B) 1,4,2,3,6,5,8,7 C) 5,3,6,2,7,4,1,8 D) 5,6,2,4,1,3,7,8
Ans: A
25. 1) not only for
2) but also for
3) lumbering
4) construction purposes
5) as an occupation
6) on modern lines
7) the manufacture of wood pulp, paper , resins etc.
8) owing to the great demand for timber
9) has developed
A) 3,9,6,5,8,1,4,2,7 B) 3,8,9,5,6,1,7,2,4 C) 3,5,9,6,8,1,4,2,7 D) 5,3,9,6,8,1,7,2,4
Ans: C
Analytical section (25 questions – 30 mins)

Directions for Questions 1-5: In each of the following questions, there are three words which are related in some way. The relationship in each case is indicated by one of the four alternatives (a), (b), (c) and (d) given below. The alternative which best states the relationship is the answer.
(a) P includes part of Q and part of R but Q and R are independent of each other.
(b) P includes Q and part of R but Q is independent of R.
(c) P,Q and R include parts of one another
(d) P includes both Q and R
1. Wheat, Loaf, Barley
Ans: A
2. Singer, Writer, Actor
Ans: C
3. Soldier, Army, engineer
Ans: A
4. Tiger, Elephant, Quadruped
Ans: D
5. Researcher, historian, scholar.
Ans:C
Questions 6-10 :
6. The total no. of numbers that are divisible by 2 or 3 between 100 and 200(both inclusive) re
Ans:67

7. From a pack of cards Jack, Queen, King & ace are removed. Then the algebraic sum of rest of the cards is
Ans:216

8. The average temperature of days from Monday to Wednesday is 37 degree Celsius and that of from Tuesday to Thursday is 34 degrees. The temperature of Thursday is 4/5th of Monday. Then the temperature of Thursday is
Ans: 36 degrees

9. B is 50% faster than A. If A starts at 9 A.M. and B starts at 10 A.M. A travels at a speed of 50 km/hr. If A and B are 300 kms apart, The time when they meet when they travel in opposite direction is ?
Ans:12 noon

10. A cube of 12 mm is painted on all its side. If it is made up of small cubes of size 3mm. If the big cube is splitted into those small cubes, the number of cubes that remain unpainted is
Ans: 8
Directions for Questions 11-15: Each question given below has a problem and two statements numbered I and II giving certain information. You have to decide if the information given in the statements are sufficient for answering the problem. Indicate your answer as
(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
(c) if the data in either in I or II alone are sufficient to answer the question;
(d) if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
(e) if the data in both the statements together are needed;
11. How many new year’s greeting cards were sold this year in your shop?
I. Last year 2935 cards were sold
II The number of cards sold this year was 1.2 times that of last year.
Ans: E
12. Hemant ranks tenth in a class . How many students are there in the class?
I. His friend got 58th rank which is the last.
II Hemant’s rank from the last 49th
Ans: C
13. In a code, ‘lee pee tin’ means ‘ Always keep smiling’ . What is the code for ‘smiling’.
I. ‘tin lut lee’ means ‘ Always keep left’
II ‘dee pee’ means ‘rose smiling’
Ans: C
14. At what time did sonali leave her home for office ?
I. Sonali received a phone call at her home
II Sonali’s car reached office at 10.15 AM , 45 minutes after she left her home
Ans: B
15. A, B, C, D and E are sitting ina row. B is between A and e. Who among them is in the middle ?
I. A is left of B and right of D
II C is at the right end
Ans: E
Directions for Questions 16-20: Convert the given binary numbers.
16. (1000 1111)2 = ( )10
Ans: (143)10
17. ( 10 1011 0001)2 = ( )16
Ans: (2B1) 16
18. ( 1100 1110 0001)2 = ( )16
Ans: (CE1)16
19. (1 1101)2 = ( )10
Ans: (29)10
20 (10 1011 1111 1001) 2 =( )16
Ans:(2BF9)16
Directions(21-25): A solid cube of each side 8cms, has been painted red, blue, black on pairs of opposite faces. It is then cut into cubical blocks of each side 2cms.
21. How many cubes have only one face painted?
A) 8 B) 16 C) 24 D) 28
Ans:C
22. How many cubes have 3 faces painted?
A) 0 B) 4 C) 6 D) 8
Ans:D
23. How many cubes have two faces painted red and black and all other faces unpainted?
A) 4 B) 8 C) 16 D) 32
Ans:B
24. How many cubes have 2 faces painted black?
A) 2 B) 4 C) 8 D) None

Ans:D
25. How many cubes are there in all
A) 64 B) 56 C) 40 D) 32
Ans:A

Reasoning section (20 Q’s – 20 mins)
Directions for Questions 1-4: In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.
Give answer (A) if only conclusion I follows; (B) if only conclusion II follows; (C) if either I or II follows;
(D) if neither I nor II follows and (E) if both I and II follow.
1. Statements : Some papers are files.
Some files are pens.
Conclusions : I some files are not pens.
II. Some pens are papers.
Ans: D
2. Statements : All locks are keys
No key is a spoon
Conclusions : I No lock is a spoon
II. No spoon is a lock
Ans: A
3. Statements : Some bottles are pencils
Some pencils are glasses
Conclusions : I No glass is bottle
II. Some bottles are glasses
Ans: D
4. Statements : Sohan is a good sportsman
sportsmen are healthy.
Conclusions : I All healthy persons are sportsmen.
II. Sohan is healthy.
Ans: D

Directions for Questions 5-6: In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

5. Statements : All green are blue.
All blue are white.
Conclusions : I Some blue are green.
II. Some white are green
III Some green are not white
III. All white are blue.

A) Only I and II follow B) Only I and III follow.
C) Only I and IV follow. D) Only II and IV follow
E) All follow.

Ans: A

6. Statements : No parrot is crow
All crows are bats.
Conclusions : I Some bats are parrots
II. All bats are parrots
III. Some bats are crows
IV Some bats are not crows

A) None follow s B) Only I and II follow.
C) Only I , II and III follow. D) Only II, III and IV follow
E) Only III and IV follow
Ans: E

Directions 7-15: In each of the following questions one word is different from the rest. Find out the word which does not belong to the group
7. A) CE B) HK C) SQ D) MN E) WZ
Ans : D
8. A) Jupiter B) Sky C) Star D) Moon E) Sun
Ans: B
9. A) Shoulder B) Foot C) Elbow D) Arm
Ans: B
10. A) Nephrology B) Entomology C) Astrology D) Pathology
Ans: C

11. A) Kiwi B) Eagle C) Emu D) Ostrich
Ans: B
12. A) Pineapple B) Orange C) Malta D) Banana
Ans: D
13. A) Kwashioror B) Cretinism C) Marasmus D) Gcitre

Ans: D
14. A) hireling B) Cub C) Duckling D) Calf
Ans: A
15. A) KMNO B) ABDE C) PRST D) UWXY

Ans : (B)
16. Four girls are sitting on a bench to be photographed. Shikha is to the left of Reena. Manju is to the Right of reena. Rita is between Reena and manju. who would be second from the left in the photograph?
A) Reena B) Shikha C) Manju D) Rita
Ans: D
17. Five persons A, B, C, D and E are sitting in a row facing you such that D is on the left of D. If E occupies a corner position , then who is sitting in the center ?
A) A B) B C) C D) D
Ans: D
18. At a family reunion were the following people: one grandfather, one grandmother, two fathers, two mothers, four children, three grandchildren, one brother, two sisters, two sons, two daughters, one father-in-law, one mother-in-law, and one daughter-in-law. But not as many people attended as it sounds. How many were there?
Ans: 7

19. 97 baseball teams participate in an annual state tournament. The champion is chosen for this tournament by the usual elimination scheme. That is, the 97 teams are divided into pairs, and the two teams of each pair play against each other. The loser of each pair is eliminated, and the remaining teams are paired up again, etc.
How many games must be played to determine a champion?
Ans: 96

20. A mountain goat attempts to scale a cliff sixty feet high. Every minute, the goat bounds upward three feet but slips back two. How long does it take for the goat to reach the top .
Ans: 58 minutes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>