National-Housing-Bank Placement-Paper : question papers

Bank Competitive Exams Random Questions

NHB Bank solved question papers of aptitude, reasoning, english, computer placement papers

NHB Bank recruitment officers in management grade scale model questions and answers for Reasoning, aptitude, english, computer. Bank exam preparation practice previous years solved question papers of different banks insurance companies, ibps psu companies free solved sample placement papers. Practicing more question papers of reasoning aptitude english and computer and mock onnline tests will help your speed in calculations. In quantitative aptitude practice shortcut methods to solve problems within the time limit

NHB Bank solved question papers of aptitude, reasoning, english, computer placement papers

1. Each odd digit in the number 5263187 is substituted by the next higher digit and each even digit is substituted by the next higher digit and each even digit is substituted by the previous lower digit and the digits so obtained are rearranged in ascending order, which of the following will be the third digit from the left end after the rearrangement ?
(1) 2
(2) 4
(3) 5
(4) 6
(5) None of these

Ans : (2)  Expl:   Given number             —> 5  2  6  3  1  8  7
After rearrangement    —> 6  1  5  4  2  7  8
Arranged in ascending order 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8
so, the third digit from left end is 4

2. Town D is towards East of town F. Town B is towards North of town D. Town H is towards South of town B. Towards which directions is town  H from town F ?
(1) East
(2) South – East
(3) North – East
(4) Data inadequate
(5) None of these

Ans : (4)  Expl :     According to question, H is South of B. Therefore the position of H may be between B and D or it may be South of D. So, the position of H cannot determined

3. Among A, B, C, D and E each having different weight, D is heavier than only A and C is lighter than B and E. Who among them is the heaviest ?
(1) B
(2) E
(3) C
(4) Data inadequate
(5) None of these

Ans : (4)     Expl :    D> A
(B, E) >C
D is heavier than only A
So, (B,E) > C> D> A
So, heaviest is either B or E

4. How many such pairs of letters are there in the word SEARCHES each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

Ans : (4)    Expl : SBI Qnos.4 Explanation

5. If ‘÷’ means ‘+’, ‘-‘ means ‘x’, ‘x’ means ‘÷ ‘ and ‘+’ means ‘-‘ then
15-8 x 6 ÷12+4 = ?

(1) 20
(2) 28
(3) 8 and 4/7
(4) 2 and 2/3
(5) None of these

Ans :  (2)     Expl : 15 – 8 x 6 ÷ 6 + 12-4 = ?
After changing the sign
15 x 8 ÷ 6 + 12 -4 = ?

6. Ashok started walking towards South, After walking 50 m he took a right turn and walked 30 m. He then took a right turn and walked 100 m. He again took a right turn and walked 30 m and stopped. How far and in which direction was he from the starting point ?
(1) 50 m South
(2) 150 m North
(3) 180 m East
(4) 50 m North
(5) None of these

Ans : (4) 

7. How many meaningful English words can be made with the letters DLEI using each letter only once in each word ?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

Ans : (4)  From starting point he is 50 m far away and direction is North.

8. In a certain code TEMPORAL is written as OLDSMBSP. How is CONSIDER written in that code ?
(1) RMNBSFEJ
(2) BNMRSFEJ
(3) RMNBJEFS
(4) TOPDQDCH
(5) None of these

Ans : (1) Expl : As,

9. In a certain code language ‘how many goals scored’ is written as ‘5 3 9 7’; ‘many more matches’ is written as ‘9 8 2′ and He scored five’ is written as ‘1 6 3’. How is ‘goals’ written in that code language ?
(1) 5
(2) 7
(3) 5 or 7
(4) Data inadequate
(5) None of these

Ans : (3)  Expl :  How many goals scored  5 3 9 7            (i)
Many more matches   9 8 2                    (ii)
He scored five  1  6  3                            (iii)
From (i) and (ii), many (9)
From (i) and (iii), scored 3
So, goals’s code 5 or 7.

10. Pratap correctly remembers that his mother’s birthday is before twenty third of April but after Nineteenth of April, whereas his sister correctly remembers that their mother’s birthday is not on or after twenty second of April. On which day in April is definitely their mother’s birthday ?

(1) Twentieth
(2) Twenty – first
(3) Twentieth or twenty -first
(4) Cannot be determined
(5) None of the above

Ans : (3)    Expl : According to Pratap = 20, 21, 22
According to his sister = not after 21st April
So, the birthday will be 20 or 21 April from both statements.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *