Oracle Model Questions for learn and practice

Aptitude Interview IT Company Practice Paper Quantitative

Oracle Model Questions for learn and practice

 

Section#1

1.If 2x-y=4 then 6x-3y=?

(a)15

(b)12

(c)18

(d)10

Ans. (b)

 

2.If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x?

(a)12

(b)8

(c)16

(d)6

Ans. (b)

 

3. (1/10)18 – (1/10)20 = ?

(a) 99/1020

(b) 99/10

(c) 0.9

(d) none of these

Ans. (a)

 

4.Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank

(a) 17 1/7 mins

(b) 20 mins

(c) 8 mins

(d) none of these

Ans. (a)

 

5. Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day.How many hour a day should 40 men work to complete the job?

(a) 8 hrs

(b) 7 1/2 hrs

(c) 7 hrs

(d) 9 hrs

Ans. (b)

 

6. Find the smallest number in a GP whose sum is 38 and product 1728

(a) 12

(b) 20

(c) 8

(d) none of these

Ans. (c)

 

7. A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kms downstream in 4 hrs.Find the speed of the boat in still water and the speed of the water current?

(a) 1/2 kmph

(b) 7/12 kmph

(c) 5 kmph

(d) none of these

Ans. (b)

 

8. A goat is tied to one corner of a square plot of side 12m by a rope 7m long.Find the area it can graze?

(a) 38.5 sq.m

(b) 155 sq.m

(c) 144 sq.m

(d) 19.25 sq.m

Ans. (a)

 

9. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18 seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the top step begins to descend to the time he steps of  the last step at the bottom, find out the height of the stair way in steps?

Ans.46 steps.

 

10. The average age of 10 members of a committee is the same as it was4 years ago, because an old member has been replaced by a young member. Find how much younger is the new member ?

Ans.40 years.

 

11. Three containers A, B and C have volumes a, b, and c respectively; and container A is full of water while the other two are empty. If from container A water is poured into container B which becomes 1/3 full, and into container C which becomes 1/2 full, how much water is left in container A?

 

12. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE?

Ans. AE = 10.

 

13. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?

Ans. BC = 4 cm.

 

14.  A 270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train

A) 230 m

B) 240 m

C) 260 m

D) 320 m

E) None of these

Ans: A

 

15 Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.

Ans. 64/2210.

 

16. A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ?

Ans. 991.

 

17. If Log2 x – 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?

Ans. x = e2 or e3.

 

18. The square of a two digit number is divided by half the number. After 36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of the resulting number are the same as those in the original number, but they are in reverse order. The ten’s place of the original number is equal to twice the difference between its digits. What is the number?

Ans. 46

 

19.Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?

Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1 twenty-five paise coins.

 

20.A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft. and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the top?

Ans.18 hours.

 

21. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12

Ans. 9

 

22. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg. with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many kgs. of brand A are needed to make 40kgs. Of the mixture?

Ans. Brand A needed is 24kgs.

 

23. A wizard named Nepo says “I am only three times my son’s age. My father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are a mere 1240 years old.” How old is Nepo?

Ans. 360 years old.

 

24. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The other one also shouts that he too had two behind him. How many are they?

Ans. Three.

 

25. A man ate 100 bananas in five days, each day eating 6 more than the previous day. How many bananas did he eat on the first day?

Ans. Eight.

 

26. If it takes five minutes to boil one egg, how long will it take to boil four eggs?

Ans. Five minutes.

 

27. The minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of 64 minutes of correct time. How much a day does the clock gain or lose?

Ans. 32 8/11 minutes.

 

28. Solve for x and y: 1/x – 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9.

Ans. x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2.

 

29. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?

Ans. 20 %.

 

30. Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.

Ans. 10.

 

 

Section#2

 

1.find  the output

void main()

{

struct a

{

char ch[10];

char *str;

};

struct a s1={“Hyderabad”,”Bangalore”};

printf(“\n%c%c”,s1.ch[0],*s1.str);

printf(“\n%s%s”,s1.ch,s1.str);

getch();

}

Ans: HB, HyderabadBangalor

 

 

2. find  the output

main(int argc,int *argv[])

{

int i;

for(i=1;i<argc;i++)

printf(“\n%s%s”,argv[i],(i<argc-1)?””:””);

return 0;

getch();

}

Ans: I work for oracle

 

 

3. find  the output

void main()

{

int i,j,k;

for(i=0;i<3;i++)

k=sum(i,i);

printf(“\n%d”,k);

getch();

}

sum(s,t)

{

static int m;

m+=s+t;

return m;

}

Ans: 6

 

 

4. find  the output

void main()

{

int i;

clrscr();

for(i=1;i<6;++i)

switch(i)

{

case 1:

case 2: printf(“%d,”,i++);break;

case 3: continue;

case 4: printf(“%d,”,i);

}

printf(“%d”,i);

getch();

}

Ans: 1,4,6

 

 

5.Which of the storage class(es) becomes the global variables for the entire Program

(A) Extern

(B) Static

(C) Auto

(D) Register

Ans: A

 

6. What is the output of the program

void main()

{

char s[]=”oracle is the best”;

char t[40];

char *ss,*tt;

while(*tt++=*ss++);

printf(“%s”,t);

getch();

}

A. oracle is the best

B. Core dump

C. Error Message

D. Goes into infinite loop

Ans: B. core dump (Garbage value)

 

 

 

7. What is the output of the program

void main()

{

int j[10]={9,7,5,3,1,2,4,6,9};

int i=1;

clrscr();

for(;i<9;i++)

printf(“%d “,–j[i++]);

getch();

}

A. 6,2,1,5

B. 6,2,1,5,7

C. Error Message

D. core dump

Ans: A. 6,2,1,5

 

 

8. What is the output of the program

void main()

{

int i,j,k,n=5;

clrscr();

for(i=5;i>0;i–)

{

j=1<i;

k=n&j;

k==0?printf(“0”):printf(“1”);

}

getch();

}

A. 00011

B. 11110

C. 11001

D. 11100

Ans: B. 11110

 

 

9.Which of the following storage class(es) became the global variable for the entire program

A. Extern

B. Static=20

C. Auto

D. Register

Ans: A

 

10.//What is the output of the program, if integer occupies 2 bytes memory?

union

{

int a;

char b;

char c[10];

}u1;

void main()

{

int l=sizeof(u1);

printf(“%d”,l);

getch();

}

A. 13

B. 10

C. 16

D. None of the above

Ans: B. 10

 

 

11.//What is the output of the program

void main()

{

fork();

printf(” Hello World”);

getch();

}

A. Hello World

B. Hello World Hello World

C. Error Message

D. None of these

Ans: B

 

 

12. What is the output of the program

void main()

{

struct a

{

int i;

char *st1;

};

typedef struct a ST;

ST *str1;

str1=(ST*)malloc(100);

str1->i=100;

strcpy(str1->st1,”Welcome to Oracle”);

printf(” %d%s\n”,str1->i,str1->st1);

getch();

}

A. core dump

B. will not compile

C. 100,Welcome to Oracle

D. None of these

Ans: C

 

 

13. What is the output of the program

void main()

{

int i,j,k;

i=2;

j=4;

k=i++>j&2;

printf(“%d\n”,k);

if(++k && ++i<–j|| i++)

{

j=++k;

}

printf(” %d %d %d”,i,-j–,k);

getch();

}

A. 4,-3,2

B. 5,-3,2

C. 4,-2,2

D. 5,-2,2

Ans: D

 

 

14.Which of the following is not true incase of Command line arguments

A. The argc parameter is used to hold the number of arguments in the = command line and is an integer

B. The argv parameter is a pointer to an array of a character = pointer and each one points to command line arguments

C. The argv[1] always point to program name

D. None of above

Ans: C

 

 

15. A function without any return type declares return=20

A. Integer

B. Float

C. Void

D. Syntax Error

Ans: A

 

 

16.What is the output of the program

#include<stdio.h>

#include<conio.h>

#define sqr(a) a*a

void main()

{

int a=10,b=1,c;

c=sqr(10+1);

printf(“Sqr Root of (10+1)is %d”,c );

getch();

}

// A. 121

// B. 21

// c. 13

// D. Syntax Error

Ans: B

 

 

17. What is the output of the program

#include<stdio.h>

#include<conio.h>

void main()

{

int i,j=20;

clrscr();

for(i=1;i<3;i++)

{

printf(“%d,”,i);

continue;

printf(“%d”,j);

break;

}

getch();

}

// A. 1,20

// B. 1,20,1,20

// c. 1,2

// D. 1,2,20,20

Ans: c

 

 

18. What is the output of the program

#include<stdio.h>

#include<conio.h>

void main()

{

int i=1*4/3-27%3^2+100*0.5-(4>3?1:2);

clrscr();

printf(“%d”,i);

getch();

}

// A. 49

// B. compile error

// c. 51

// D. 48

Ans: b

 

 

19. What is the output of the program

#include<stdio.h>

#include<conio.h>

void main()

{

char *st1[3]= {“Hello”,”World”,”Oracle”};

*st1=st1[2];

st1[1]=*st1;

free(st1[0]);

free(st1[1]);

clrscr();

printf(“%s %s %s”,st1,st1[1],st1[2]);

getch();

}

// A. Garbage Garbage Oracle

// B. oracle oracle oracle

// C. Hello World Oracle

// D. Core Dump:cannot Print after freeing the memory

Ans: D

 

 

20.Consider the following structure

Struct {

int data;

struct node *prev;

struct node *next;

}NODE;

NULL <– 5 –> 8 –> 10 –> NULL

p <– q <– r=20

WHAT WILL BE THE VALUE OF r–>prev–>–>next–>data

?

A. 8

B. Null

C. 5

D. 10

Ans: 10

 

 

21. What will be the output of the fallowing SELECT statement ?

SELECT count(*)

FROM emp

Where exist (select ‘X’ From dept

Where dept_name =’Stores’ and dept.dept_id=emp.dept_id)

A. select total number of employees belonging to department ” stores ”

B. select all employees belonging to department “X”

C. select all employees belonging to department “stores”

D. select total number of employees belonging to department “X”

 

 

22. Denormalisation is done to

A. Check for Data Integrity

B. Reduce Data Redundancy

C. Intoduce Security Check

D. Increase Query performance .

 

 

23. How many columns are retrived from this query:

SELECT address1 || ‘,’ ||address2 ||’,’

||address2 “Address” FROM =

employee;

A. 3

B. 2

C. 1

D. 0

 

 

24. What is the is the result of the fallowing Code

Piece=20

Insert into table A value(a1):

CREATE TABLE B AS SELECT * FROM A;

ROLLBACK ;

A. Table B gets created with the row inserted in the first statement.

B. Table B is not created

C. Table B gets created , but no row gets inserted into Table A

D. Rollback throws up an exception .

 

 

25. The key word used in Oracle for string searching is

A. SOUNDEX

B. DECODE

C. LIKE

D. HAVING

 

 

26. What does the ROLLBACK statement will do in the fool segment of code

PROGRAM STARTS HERE

……..

SOME DML STAT.

…SAVEPOINT1

SOME DML STAT.

…SAVEPOINT2

SOME DML STAT.

…ROLLBACK

A. Rollback Dml changes to savepoint 1

B. Rollback Dml changes to savepoint 2

C. Rollback Dml changes of the last DML ststs. just before = ROllback stats

D. Rollback DML changes to the place whre the program starts

 

 

27. Which clause u use to exclude the rows before grouping them?

A. Group By

B. Having

C. Where

D. Minus

 

 

28. Which of the following statements is not true about views?

A. you can create a index on views

B. Views do not have permanent data

C. Views can be based on one or more tables

D. Views can be dropped without dropping

tables

 

 

29 How many JION conditions are needed in JOIN query to avoid a Cartesian Product?

A. No of tables + 1

B. No of tables – 1

C. No of colums + 1

D. No of colums – 1

 

 

30. “An item could be either a component or spare “.

How can you represent this scenerio in a E-R=20

A. Subtype Relation

B. Arc Relation

C. Recursive Relation

D. Many to Many Relationscription

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *