# Clocks-Calender-Age test

Calculate the angle between the two hands of clock when the clock shows 5 : 25 p.m.

**Answer:**Option B

**Explanation:**

Since at 5 : 25 the minute hand will be at 5 and the angle between them will be same as the distance covered in degree by the hour hand in 25 minutes

How many times in a day, are the hands of a clock in straight line but opposite in direction?

**Answer:**Option B

**Explanation:**

The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours. (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 o’clcok only). So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times.

How many non-leap years are there from 1801 to 1900?

**Answer:**Option C

**Explanation:**

100 years consists 24 leap years and 76 non-leap years (100^{th} year is not a leap year if it cannot be divided with 400)

Father is aged three times more than his son Raj. After 8 years, he would be two and a half times of Raj’s age. After further 8 years, how many times would he be of Raj’s age?

**Answer:**Option A

**Explanation:**

Let Raj’s present age be x years.

Then, father’s present age = (x + 3x) years = 4x years

∴ (4x +8) = 5/2(x + 8)

8x + 16 = 5x + 40

3x = 24 => x = 8

Hence, required ratio = (4x + 16)/(x +16) = 48/24 = 2

When Rajeev was born, his father was 32 years older than his brother and his mother was 25 years older than his sister. If Rajeev’s brother is 6 years older than Rajeev and his mother is 3 years younger than his father, how old was Rajeev’s sister when Rajeev was born?

**Answer:**Option D

**Explanation:**

fathers age is 6+32 = 38 yrs old.

mother’s age is 38-3 = 35 years old,

so,sister’s age is 35-25= 10 year old

The ages of the two persons differ by 20 years. If 5 year ago, the older one be 5 times as old as the younger one, then their present ages, in year are

**Answer:**Option B

**Explanation:**

Let the age be x and y years now.

A train left station X at A hour B minutes. It reached station Y at B hour C minutes on the same day, after travelling C hours A minutes (clock shows time from 0 hours to 24 hours). Number of possible value(s) of A is

**Answer:**Option A

**Explanation:**

A hours + C hours = B hours … (i)

A watch which gains 5 seconds in 3 minutes was set right at 6 a.m. In the afternoon of the same day, when the watch indicated quarter past 3 o’ clock, the true time is :

**Answer:**Option B

**Explanation:**

Error Clock :: Original Clock

3 min 5 sec :: 3 min

185 sec :: 180 sec

[9 hr 15 min = 555 min = 33300 sec]

33300 sec :: (180/185 x 33300) sec

33300 sec :: 32400 sec

33300 – 32400 = 900 sec = 15 min

Time in error clock is 3.15 p.m.

So time in Original clock = 3 p.m.

If a light flashes every 6 seconds, how many times will it flash in ¾ of an hour?

**Answer:**Option B

**Explanation:**

There are 60 minutes in an hour.

In ¾ of an hour there are (60 * ¾) minutes = 45 minutes.

In ¾ of an hour there are (60 * 45) seconds = 2700 seconds.

Light flashed for every 6 seconds.

In 2700 seconds 2700/6 = 450 times.

The count start after the first flash, the light will flashes 451 times in ¾ of an hour.

A father tells his son, “I was of your present age when you were born”. If the father is 36 now, how old was the boy 5 years back ?

**Answer:**Option A

**Explanation:**

: Let the father’s age be x and the son’s age be y. Then, x-y = y or x = 2y

Now, x = 36. So, 2y = 36 or y = 18.

Therefore son’s present age = 18 years.

So, son’s age 5 years ago = 13 years.