IBPS Placement-Paper (Clerical Specilists)

IBPS CWE PO Clerical Specilists officers aptitude and reasoning solved question papers

Ibps Aptitude and reasoning questions with answers and detailed explanations for clerical PO officers and specilists officers posts.In IBPS examination wrriten test conists aptitude,reasoning,bank based general awareness,computer questions,data intrepreatation and data analysis.For IBPS exam preparation we have to earn and practice easy methods to solve questions within the time limit.Here are some reasoing and aptitude model question papers with answers and detailed explnations for your upcming bank,ibps psu and IT companies writen test 

 

1.    How many such pairs of digits are there in number ‘36725918’ each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in descending order within the number ?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
e)    More than three
Ans: (d)

2.    What should come next in the following number series ?
6 8 8 1 2 6 8 6 1 2 3 6 8 8 1 2 3 4 6 8 6 1 2 3 4 5 6 8 ?
a)    6
b)    1
c)    4
d)    8
e)    None of these
Ans: (d)

3.    In a certain code PAGE is written as ‘3%7@’, SORE is written as ‘8©9@’. How is ‘PEAS’ written  in that code ?
a)    3@©8
b)    3@%9
c)    3@%8
d)    3%@8
Ans: (c)

4.    If ‘@’ means ‘X’, ‘©’ means ‘÷’ and ‘$’ means ‘-‘ then  6 % 12 © 3 @ 8 $ 3 = ?
a)    37
b)    35
c)    39
d)    33
e)    None of these
Ans: (b)

5.    In a certain code ”MOUSE’ is written as PRUQC’. How is ‘SHIFT’ written in that code ?
a)    VKIRD
b)    VKIDR
c)    VJIDR
d)    VIKRD
e)    None of these
Ans: (b)

6.    How many meaningful English words can be made with the letters ‘OEHM’ using each letter only once in each word ?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
Ans: (b)

7.    Among A, B, C, D and E each scoring different, marks in a test, C scored more than  D but not as much as E. E scored more than A who scored less than B. Who did score third highest marks ?
a)    B
b)    A
c)    C
d)    Data inadequate
e)    None of these
Ans: (d)

8.    ‘K’ walked 5 metres towards North, took a left turn and walked for 10 metres. He then took a right turn and walked for 20 metres, and again took right turn and walked again took right turn and walked 10 metres. How far he is from the starting point ?
a)    20 metres
b)    15 metres
c)    25 metres
d)    30 metres
Ans: (c)

9.    Pointing to a girl, Mr. Suraj said “she is the only daughter of my father’s son-in-law”. How is the girl related to Mr. Suraj ?
a)    Niece
b)    Cousin
c)    Sister
d)    Daughter
e)    Cannot be determined
Ans: (a)

10.    Sneha correctly remembers that her father’s birthday is before 16th June but after 11th June whereas her younger brother correctly remembers that their father’s birthday is after 13th June but before 18th June and her elder brother correctly remembers that their father’s birthday is on an even date. On what date in June is definitely their father’s birthday ?
a)    sixteenth
b)    Twelfth
c)    Fourteenth or Sixteenth
d)    Data Inadequate
e)    None of these
Ans: (e) According to Sneha her father’s birthday may be on 12th, 13th 14th or 15th June. According to brother of Sneha their father’s birthday may be on 14th, 15th, 16th or 17th June. Even date ==> 14th June.

11    How many such digits are there in the number ‘37152869’ each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are arranged in ascending order within the number ?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
e)    More than three
Ans: (c)

12.  How many such pairs of letters are there in the word CONFIRM each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
Ans: (c)

13.  ‘KN’ is related to ‘QT’ in the same way as ‘DG’ related to
a)    JN
b)    IM
c)    JM
d)    IN
e)    IL
Ans: (c)

Directions (14-15) : Following questions are based on the five three digit numbers given below
518    849    365    783    291
14.    If the position of first and third digits in each number are interchanged, which of the following will be the second digit of third highest number ?
a)     1
b)     4
c)     8
d)     9
e)     6
Ans: (e)
518 ==> 815 : 849 ==>948 ;
365 ==>563; 783 ==>387;
291==>192;
Third highest number ==> 563

15.    If the first digit in all the numbers starting with an even digit is replaced by a number preceding it, then which of the following will be the sum of the first digit of the resulting highest and the lowest numbers ?
a)    4
b)    8
c)    7
d)    6
e)    3
518 ==> 518 : 849 ==>749 ;
365 ==>365; 783 ==>783;
291==>191;
Highest number ==> 783
Lowest number ==> 191
Required sum   ==> 7 + 1 = 8
Ans: (b)

Directions (16-20) : In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
16.  Statements :
All coins are glasses
Some glasses are cups
Some cups are boxes
All boxes are pins
        Conclusions :
I. Some coins are cups
II. Some pins are glasses
III. Some cups are pins
(a)     None follows
(b)     Only I follows
(c)     Only III follows
(d)     Only II and III follow
(e)     None of these
Ans : (c)  Some cups are boxes -> Particular Affirmative (I-type)
All boxes are pins     -> Universal Affirmative (A- type)
I + A => I-type of Conclusion ; some cups are pins
This is Conclusion III.
17.   Statements :
Some pens are pencils
All pencils are caps
All caps are buses
Some buses are trains
        Conclusions :
I. Some trains are caps
II. Some pens are buses
III. Some pencils are trains
(1)   Only I follows
(b)   Only II follows
(c)   Only I and III follow
(d)   None follows
(e)   All I, II and III follow
Ans : (b)  Some pens are pencils -> I type
All pencils are caps -> A type
I+A => I-type of conclusion; some pens are caps
All pencils are caps
All caps are buses
A +A => A-type of conclusion “All pencils are buses”
Some pens are caps
All caps are buses
I+A => I-type of conclusion “Some pens are buses “. This is conclusion II

18.   Statements :
All shirts are skirts
All skirts are banks
All banks are roads
All roads are brushes
        Conclusions :
I. All banks are skirts
II. All roads are banks
III. Some brushes are shirts
a)   Only I follows
b)   Only III follows
c)    Only I and III follow
d)    All I, II and III follow
e)    None follows
Ans : (b)  All shirts are skirts
                 All skirts are banks
                A+A => A -type of Conclusion “All shirts are banks”.
All skirts are banks
All banks are roads
A+A => A-type of conclusion  “All skirts are roads”.
All banks are roads (A-type)
All roads are brushes
A+A => A-type of conclusion “All shirts are brushes”.
Conclusion III is Converse of it.

19.    Statements :
Some fishes are plates
Some plates are spoons
Some spoons are plants
All plants are crows
        Conclusions: I. Some plates are crows
II.    Some crows are spoons
III. Some plants are spoons
a)    Only I follows
b)    Only I and II follow
c)    None follows
d)    Only II and III follow
e)    Either I or III follow
Ans : (d)    Some spoons are plants (I-type)
All plants are crows (A-type)
I+A => I-type of conclusion
“Some spoons are crows”.
Conclusion II is Converse of it
Conclusion III is Converse of the third Premise

20.    Statements :
Some eggs are hens
Some hens are ducks
All ducks are pigeons
All pigeons are sparrows
Conclusions :
I. All ducks are sparrows
II. No egg is duck
III. Some sparrows are hens
a)    Only I follows
b)    Only I and II follow
c)    Only III follows
d)    Only I and III follow
e)    All I, II and III follow
Ans (d)    Some hens are ducks (I-type)
All ducks are pigeon   (A-type)
I+A => I-type of conclusion
“Some hens are pigeons”.
All ducks are pigeons  (A-type)
All pigeons are sparrows
A+A => A-type of conclusion “All ducks are sparrows”. This is conclusion I
Some hens are pigeons (I -type)
All pigeons are sparrows (A-type)
I + A = >  I – type of conclusion
“Some hens are sparrows “.
Conclusion III is converse of it.

Directions (21-24) : In the following questions , the symbols @, ©, $, % and * are used with the following meanings as illustrated below :
P©Q means ‘P is not smaller than Q
P * B means P is not greater than Q
P©Q means P is neither greater than nor smaller than Q
P$Q means P is neither smaller than nor equal to Q
P%Q means P is neither greater than nor equal to Q
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answers accordingly.

21.  Statements : K© L,  L% O, O  @  M,  M*N
Conclusions : I. N © O
II. M $ L
III. K * N
IV. L @ N
a)    Only II is true
b)    Only I and II are true
c)    Only I is true
d)    Either I or II is true
e)    None is true
Ans : (b)

22.    Statements    : A * B, B $ C, C%D, D © E
Conclusions : I.    D$A
II.    B$D
III.    E%C
IV.   A @ E
a)    Only I is true
b)    Only either I or II is true
c)    Only I and IV are true
d)    None is true
e)    Only IV is true
Ans : (d)

23.  Statements    : F$P, P @ R,  R © S,  S % T
Conclusions : I.    R % F
II.     S * P
III.     P  © T
IV.    S %  F
a)    Only I, II and III are true
b)    Only I and II are true
c)    Only III and IV are true
d)    Only I, II and IV are true
e)    All are true
Ans : (d)

24.    Statements   : G % H, H * I, I $ J, J @ K
Conclusions :  I. G % I
II.  G % J
III.   K $ I
IV.  H * J
a)    Only I is true
b)    Only II is true
c)    Only I, II and III are true
d)    Only either I or II and III are true
e)    All is true
Ans : (a)

Directions (25-30) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre. C is fourth to the left of F who is fifth to right of E. D is third to the right of A who is not immediate neighbour of E or F. B is third to left of H who is not immediate neighbour of E.

25.   Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above sitting arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ? a)    HFE
b)    DCG
c)    BHF
d)    AEF
e)    CGB
Ans : (d) Except in A E F, in all others the arrangement is anticlockwise

26.   Who is between D and E ?
a)    C
b)    B
c)    A
d)    Data inadequate
e)    None of these
Ans : (b) B is between D and E

27.  Which of the following pairs are sitting between A and D ?
a)    FB
b)    GB
c)    FG
d)    FE
e)    GE
Ans : (c) G and F are sitting between A and D

28.  Who is third to the right of E ?
a)    B
b)    F
c)    D
d)    G
e)    None of these
Ans : (e) A is third to the right of E

29.   Who is to the immediate right of A ?
a)     G
b)     B
c)     F
d)     Data inadequate
e)     None of these
Ans : (d)  G is to the immediate right of A

30. What is D’s position with respect to B ?
(i)    immediate right
(ii)   fourth to the right
(iii)  third to the left
(iv)  immediate left
a)    Only A
b)    Only B
c)    Only B and C
d)    Only D
e)    Only either A or D
Ans : (d) D is to the immediate left of B

Leave a Reply0