SouthIndianBank-SIB Placement-Paper : Previous year Question

SIB Previous year Question paper 2012,2011,2010

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Sand
(B) Stone
(C) Cement
(D) Brick
(E) Wall
Ans : (E)

2. If Yellow is called Green, Green is called Black, Black is called White, White is called Red, Red is called Blue, Blue is called Orange then what is the colour of milk ?
(A) White
(B) Black
(C) Red
(D) Green
(E) None of these
Ans : (C)

3. Pointing to a photograph Seema said ‘He is the only grandson of my mother’s father-in-law’. How is the man in photograph related to Seema ?
(A) Father
(B) Uncle
(C) Cousin
(D) Brother
(E) Cannot be determined
Ans : (D)

4. If ‘+’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘–’ and ‘–’ means ‘+’ what is the value of — 17 + 15 – 135 × 9 ÷ 70 ?
(A) 270
(B) 240
(C) 170
(D) 200
(E) None of these
Ans : (D)

5. If it is possible to make a meaningful word from the fourth, the fifth, the sixth, the eighth and the eleventh letters of the word GOURMANDISE using each letter only once first letter of the word is your answer. If more
than one such word can be formed your answer is X. If no such word can be formed your answer is Y—
(A) D
(B) R
(C) M
(D) X
(E) Y
Ans : (D)

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Silver
(B) Gold
(C) Nickel
(D) Copper
(E) Brass
Ans : (E)

7. In a certain code EXTRA is written as % 5 # 73 and NOSE is written as 4 @ 8%; how is STORE written in that code ?
(A) 5#@7%
(B) 8#@7%
(C) 8#@%5
(D) 8@75%
(E) None of these
Ans : (B)

8. In a row of children facing North, Shamika is third to the right of Nikhil who is seventeenth from the right end of the row. Ravi is fifth to the left of Shamika and is twentieth from the left end. Total how many children are there in the row ?
(A) 39
(B) 38
(C) 37
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)

9. How many such pairs of letters are there in the word EXAMINATION each of which has as many letters between them in the word, as they have in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)

10. In a certain code ACQUIRE is written as EIRUQAC, how is DENSITY written in that
code ?
(A) YTISNDE
(B) YITSNED
(C) YTISNED
(D) YITSNDE
(E) None of these
Ans : (D)

Directions—(Q. 11–15) These questions are based on the following letter/number/ symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions.
T 8 # 1 7 F J 5 % E R @ 4 D A 2 B © Q K 3 1 ● U H 6 L

11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a vowel ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (C)

12. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) E@%
(B) #78
(C) 5EJ
(D) U6●
(E) QKB
Ans : (E)

13. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (B)

14. What will come in place of the question-mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
TL8 #6I 7HF ?
(A) FUJ
(B) JU●
(C) FU●
(D) JU5
(E) None of these
Ans : (D)

15. Which of the following is seventh to the right of thirteenth from the right ?
(A) 1
(B) ●
(C) F
(D) 7
(E) None of these
Ans : (A)

Directions—(Q. 16–20) In each question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements, disregarding commonly known facts. Then decide which of the answer (A), (B), (C), (D) and (E) is correct answer and indicate it on the answer sheet. Give answer—

(A) If only conclusion I follows
(B) If only conclusion II follows
(C) If either conclusion I or conclusion II follows
(D) If neither conclusion I nor conclusion II follows
(E) If both conclusions I and II follow
Ans : (C)

16. Statements :
Some cards are plastics.
Some Plastics are metals.
All metals are pots.
Conclusions :
I. Some pots are cards.
II. No pot is a card.
Ans : (C)

17. Statements :
All chairs are tables.
All tables are trains.
All trains are buses.
Conclusions :
I. All tables are buses.
II. All trains are tables.
Ans : (A)

18. Statements :
Some machines are computers.
Some computers are calculators.
Some calculators are phones.
Conclusions :
I. Some phones are computers.
II. Some computers are machines.
Ans : (B)

19. Statements :
All spoons are bowls.
Some bowls are glasses.
Some glasses are plates.
Conclusions :
I. Some glasses are spoons.
II. Some plates are bowls.
Ans : (D

20. Statements :
Some envelopes are packets.
Some packets are boxes.
All boxes are parcels.
Conclusions :
I. Some parcels are packets.
II. Some parcels are boxes.
Ans : (E)

Directions—(Q. 21–25) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Read both the statements and give answer—
(A) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question
(B) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
(C) If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question
(D) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question (E) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question

21. Among D, B, J, T and F who was the first person to reach the office ?
I. D reached before J and F but after B.
II. B was not the first to reach office.
Ans : (E)

22. What is the code for ‘not’ in the code language ?
I. In the code language ‘do not go’ is written as ‘la ra de’.
II. In the code language ‘go to school’ is written as ‘ka ma ra.’
Ans : (D)

23. How many children are there in the class ?
I. Rita ranks 23rd from the top.
II. Anita ranks 17th from the bottom and is five ranks above Rita.
Ans : (E)

24. How is Neela related to Deepa ?
I. Neela’s mother is Deepa’s brother’s wife.
II. Neela is the only granddaughter of Deepa’s mother.
Ans : (C)

25. R is in which direction with respect to T ?
I. R is to the east of H who is to the north of T.
II. Q is to the east of T and to the South of R
Ans : (C)

Directions—(Q. 26–30) These questions are based on the following arrangements I & II. Study them carefully and answer the questions that follow—

I. P T 7 A # 4 B C 3 @ K F 1 9 ●
II. E H L © 6 8 $ U 5 J M 2 D% 1

26. How many such symbols are there in arrangements I & II together each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a numeral ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)

27. If P7© : TAL : : B3J : ?
(A) @KJ
(B) C@J
(C) C@5
(D) 3KJ
(E) None of these
Ans : (C)

28. Which element will be third to the right of seventh element from right end in the arrangement I if the order of its elements is reversed ?
(A) 7
(B) #
(C) F
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)

29. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on the position of the elements in the above two arrangements ?
H7 ©# 8B ?
(A) U3
(B) $C
(C) 3J
(D) UC
(E) None of these
Ans : (A)

30. If the third, the fifth, the seventh and the ninth elements in arrangement II are replaced by the respective elements in arrangement I, which element will be third to the left of sixth element from the right end in arrangement II ?
(A) $
(B) B
(C) 7
(D) L
(E) None of these
Ans : (B)

Directions—(Q. 36–40) These questions are based on the following information— Seven persons R, J, M, Q, L, T and K conduct workshop on Developing Managerial skills in seven different companies A, B, C, D, E, F and G on a different day of the week from Monday to Sunday. The order of persons, companies and days of the week are not necessarily the same. J organizes workshop in Company D on Wednesday. Q does not conduct workshop for companies A or C and conducts on the next day of L who conducts the workshop for Company F. T conducts workshop for Company E on Friday. K conducts workshop on Monday but not for Company C or G. M conducts workshop for Company A but not on Tuesday.

31. Who conducts workshop on Saturday ?
(A) M
(B) Q
(C) L
(D) Q or L
(E) None of these
Ans : (C)

32. On which day does Q conduct the workshop ?
(A) Sunday
(B) Saturday
(C) Tuesday
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (A)

33. M conducts workshop on which day ?
(A) Saturday
(B) Sunday
(C) Tuesday
(D) Thursday
(E) None of these
Ans : (D)

34. Which of the following combinations of person-company and day is correct ?
(A) K–B–Wednesday
(B) R–B–Monday
(C) K–C–Monday
(D) K–G–Sunday
(E) None of these
Ans : (E)

35. Who conducts workshop for Company C and on which day ?
(A) R, Thursday
(B) R, Tuesday
(C) Q, Saturday
(D) Q, Sunday
(E) None of these
Ans : (B)

Directions—(Q. 36–40) Below in each question are given two statements (a) and (b). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answer—
(A) If statement (a) is the cause and statement (b) is its effect
(B) If statement (b) is the cause and statement (a) is its effect

36. (a) Government of state ‘X’ imposed a higher sales tax on petroleum products compared to the neighbouring states.
(b) All the petrol pumps in the state observed ‘bandh’ in protest.
Ans : (A)

37. (a) Attendance for the All India examination held in July 2006 was poor at all the centres.
(b) Western States of the country were affected by heavy floods during July 2006.
Ans : (D)

38. (a) High Court has declared stay on construction of residential buildings on the land under dispute.
(b) A large number of middle class salaries people had booked flats in the buildings under dispute.
Ans : (C)

39. (a) Residents in the locality have now decided to launch a cleanliness drive.
(b) Civic authorities in the city have recorded many cases of Cholera and gastro.
Ans : (B)

40. (a) Senior citizens of the city have complained about the late night disturbance caused due to loudspeakers used during festivals.
(b) Though, the Government has issued a directive banning late night celebrations involving use of loudspeakers, it is not being strictly followed in some of the areas.
Ans : (E)

Directions—(Q. 41-50) In each of the questions given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued ?

41. (B) In each subsequent figure one time the three designs remain same and next time after shifting one side anticlockwise direction then it remain same position. Inside shaded part of the designs form after rotating 90° anticlockwise in the two designs and forms after rotating 90° clockwise in a simple
square design with this also.

42. (D) In each subsequent figure the outside bigger design ‘<’ forms after rotating 45° and 90° anticlockwise respectively and the inside smaller design ‘^’ forms after rotating 90° and 180° anticlockwise respectively.

43. (E)

44. (A) In each subsequent figure the curved lines on upper side straight horizontal line increase in sequence of 2, 3, 1 respectively from left to right and from upper side to lower side and one curved line is missing from back side each time. The curved lines on lower side straight horizontal line increase in
sequence of 3, 4, 2 respectively from left to right and from upper side to lower side and is also missing 1 and 2 respectively from back side.

45. (C) In each subsequent figure the designs shift half side anticlockwise first and then one side anticlockwise respectively and a new design forms one by one from back side each time then forward side respectively.

46. (E) In each subsequent figure one design forms on upper left side corner first and then this design shifts half side, one side and, one and half side clockwise respectively. These designs rotate 90° clockwise each time with this change also.

47. (B)

48. (A) In each subsequent figure the curved lines on the upper and lower side horizontal lines reverse in sequence one and three in clockwise direction from upper left respectively.

49. (B) In each subsequent figure the outside half circle forms inside after reversing and shifting one side anticlockwise and then it forms outside after reversing on the same side. So these sequences continue respectively. The second design square forms once on next side anticlockwise after reversing
from outside to inside.

50. (E) 71. (A)

Leave a Reply0