Latest Selection Procedures of HCL

Latest Selection Procedures of HCL

There were 4 sections in written test.  It will be for 2 hours.

No gap in between

Negative mark 0.25

1) Verbal-24questions-30 mins 

2) Aptitude-25 questions-35 mins

3) Reasoning-25 questions-35 mins

4) Computer programing-25-35 minsLatest Selection Procedures of HCL

HCL Previously asked Questions

ENGLISH COMPREHENSION

In the following question select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word.

Q1. INDISCREET

a. reliable
b. honest
c. prudent
d. stupid

Q2. SOLICITUDE

a. insouciance
b. ingenuity
c. propriety
d. austerity

Q3. In the sentence there is a bold word or phrase. One of the words or phrases given in the options conveys almost the same meaning as the bold word or phrase in the sentence. Select that option which is nearest in meaning.

It is preposterous on your part to look for a job without first completing your education.

a. Wise
b. Imperative
c. Advisable
d. Most admirable
e. Very absurd

In the following questions, fill in the blank space.

Q4. The success that he has gained, though striking enough, does not, however, commensurate . . . . the efforts made by him.

a. About
b. From
c. With
d. Beside
e. Over

Q5. Vinod took his meals after he . . . .

a. Had completed his work
b. Had been completing his work
c. Was completing his work
d. Had been completed his work
e. Had got completed his work

In the following questions, select the word or phrase that is similar in meaning to the given word.

Q6. Nonchalance

a. Neutrality
b. Indifference
c. All-knowing
d. Ignorance
e. Untimeliness

Q7. Conceal

a. Hide
b. Seal
c. Ceiling
d. Horrifying

Q8. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore – the errors of punctuation,if any)

(A) The whole thing moves/ (B) around the concept of building a small dynamic/(C) organisation into a larger one./(D) No error.

a. (A)
b. (B)
c. (C )
d. (D)

Q9. In the question a part of the sentence is italicised. Alternatives to the italicised part is given which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed. Option ‘D’ is the answer.

She gave most of her time to music.

a. spent
b. lent
c. devoted
d. No improvement

Q10. The given sentences when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a number. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph.

1. He was so busy with them that he did not get time to eat. 2. Thousands of people came to him and asked different types of questions. 3. No one cared to see that he had his food or rest that night. 4. Swami Vivekanand once stayed in a small village.

a. 2341
b. 3214
c. 4213
d. 4231

Answer the question based on the given passage

Management is a set of processes that can keep a complicated system of people and technology running smoothly. The most important aspects of management include planning, budgeting, organising, staffing, controlling, and problem-solving. Leadership is a set of processes that creates organisations in the first place or adapts them to significantly changing circumstances. Leadership defines what the future should look like, aligns people with that vision, and inspires them to make it happen despite the obstacles. This distinction is absolutely crucial for our purposes here: Successful transformation is 70 to 90 per cent leadership and only 10 to 30 percent management. Yet for historical reasons, many organisations today don’t have much leadership. And almost everyone thinks about the problem here as one of managing change. For most of this country, as we created thousands and thousands of large organisations for the first time in human history, we didn’t have enough good managers to keep all those bureaucracies functioning. So many companies and universities developed management programs and hundreds and thousands of people were encouraged to learn management on the job. And they did. But, people were taught little about leadership. To some degree, management was emphasised because it’s easier to teach than leadership. But even more so, management was the main item on the twentieth-century agenda because that’s what was needed. For every entrepreneur or business builder who was a leader, we needed hundreds of managers to run their ever-growing enterprises. Unfortunately for us today, this emphasis on management has often been institutionalised in corporate cultures that discourage employees from learning how to lead. Ironically, past success is usually the key ingredient in producing this outcome. The syndrome, as I have observed it on many occasions, goes like this: success creates some degree of marked dominance which in turn produces much growth. After a while keeping the ever-larger organisation under control becomes the primary challenge. So attention turns inward and managerial competencies are nurtured. With a strong emphasis on management but not leadership, bureaucracy and an inward focus takeover. But with continued success, the result mostly of market dominance, the problem often goes unaddressed and an unhealthy arrogance begins to evolve. All of these characteristics then make any transformation effort much more difficult. Arrogant managers can over-evaluate their current performance and competitive position, listen poorly and learn slowly. Inwardly focused employees can have difficulty seeing the very forces that present threats and opportunities. Bureaucratic cultures can smother those who want to respond to shifting conditions. And the lack of leadership leaves no force inside these organisations to break out of the morass.

Q11. Why did companies and universities develop programmes to prepare managers in such a large number?

a. (A) Companies and universities wanted to generate funds through these programmes
b. (B) The large number of organisations were created as they needed managers in good number
c. (C) Organisations did not want to spend their scarce resources in training managers
d. (D) Organisations wanted to create communication network through trained managers

Q12. How has the author defined management?

a. It is the process of adapting organisations to changing circumstances.
b. It is the system of aligning people with the direction it has taken.
c. It refers to creating a vision to help direct the change effectively.
d. Creating better performance through customer orientation.

Q13. What is the historical reason for many organisations not having leadership?

a. A view that leaders are born, they are not made
b. Leaders lack managerial skills and organisations need managers
c. Leaders are weak in carrying out traditional functions of management
d. Leaders allow too much complacency in organisations

Q14. Which of the following characteristics help organisations in their transformation efforts?

a. Emphasis on leadership but not management
b. A strong and dogmatic culture
c. Bureaucratic and inward looking approach
d. Failing to acknowledge the value of customers and shareholders

Q15. Which of the following is similar in meaning of the word ‘smother’ as used in the passage?

a. Suppress
b. Encourage
c. Instigate
d. Criticise

 

QUANTITATIVE ABILITY

Q1. In a kilometre race, if A gives B a 40 m start, A wins by 19 s. But if A gives B a 30 s start, B wins by 40 m. Find the time taken by B to run 5,000 m?

a. 150 s
b. 450 s
c. 750 s
d. 825 s

Q2. Pipe A takes 16 min to fill a tank. Pipes B and C, whose cross-sectional circumferences are in the ratio 2:3, fill another tank twice as big as the first. If A has a cross-sectional circumference that is one-third of C, how long will it take for B and C to fill the second tank? (Assume the rate at which water flows through a unit cross-sectional area is same for all the three pipes.)

a. 66/13
b. 40/13
c. 16/13
d. 32/13

Q3. Three consecutive whole numbers are such that the square of the middle number is greater than the product of the other two by 1. Find the middle number.

a. 6
b. 18
c. 12
d. All of these

Q4. The arithmetic mean of 2 numbers is 34 and their geometric mean is 16. One of the numbers will be

a. 4
b. 16
c. 18
d. 12

Q5. If x% of a is the same as y% of b, then z% of b is : 

a. (xy/z)% of a
b. (yz/x)% of a
c. (xz/y)% of a
d. None of these

Q6. The letters of the word WOMAN are written in all possible orders and these words are written out as in a dictionary ,then the rank of the word ‘WOMAN’ is 

a. 117
b. 120
c. 118
d. 119

Q7. What least number must be subtracted from 9400 to get a number exactly divisible by 65?

a. 40
b. 20
c. 80
d. none of these

Q8. If 2505 / 0.5 = 5010 then 25.05 / 0.5 = ?

a. 5.010
b. 50.10
c. 501.0
d. None of these

Q9. Which pair of rational numbers lie between 1/5 and 2/5 –

a. 262/1000, 275/1000
b. 362/1000, 562/1000
c. 451/1000, 552/1000
d. 121/1000,131/1000

Q10. What is the value of the following expression: 2 log10 5 + log10 4 ?

a. 2
b. 2.5
c. 3
d. None of these

Q11. If x increases linearly, how will a-x behave (a>1) ?

a. Increase linearly
b. Decrease linearly
c. Increase exponentially
d. Decrease exponentially

Q12. What is the probability of getting the sum 5 in two throws of the dice?

a. 1/12                    b. 1/5                  c. 1/9                                       d. None of these

LOGICAL ABILITY

Q1. The question shows a pair of words in which the first is related to the second in some way. It is followed by a single word which bears a similar relation to one of the given alternatives. Find the correct alternative to complete the analogy.

Melt:Liquid::Freeze: ?

a. Ice
b. Condense
c. Solid
d. Crystal

Q2. Fill in the blankGuilt is to Past as Hope is to ……

a. Present
b. Future
c. Today
d. Despair
e. Hopeless

Q3. From the given choices select the odd man out:

a. Bird
b. Kite
c. Crow
d. Pigeon
e. Sparrow

Q4. Find the missing pattern

BOQD : ERTG :: ANPC : ?

a. DQSF
b. FSHU
c. SHFU
d. DSQF

Q5. Find the missing number

5 : 24 :: 8 : ?

a. 65
b. 63
c. 62
d. 64

Q6. From the given choices select the odd man out

a. DFHEG
b. TWXUV
c. OQSPR
d. JLNKM

Q7. If HARD is coded as 1357 and SOFT is coded as 2468, what will 21448 stand for? 

a. SHAFT
b. SHORT
c. SHOOT
d. SHART

Q8. Find the next number in the series

1, 6, 13, 22, 33, ……

a. 44
b. 45
c. 46
d. 47

Q9. The question contains some statements followed by some conclusions. Decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts.

Statements:
I) All tomatoes are red.
II) All grapes are tomatoes.
Conclusions:
I) All grapes are red.
II) Some Tomatoes are grapes.

a. Only conclusion I follows.
b. Only conclusion II follows.
c. Neither I nor II follows
d. Both I and II follow.
e. Either I or II follows

Q10. Old woman’s son is my daughter’s uncle, then what relation has the old woman to me ?

a. Sister
b. Mother
c. Grandmother
d. Mother – in – law

Q11. Ramu was facing East.He walked 4 km forward and then after turning to his right walked 6 km. Again he turned to his right and walked 7 km. After this he turned back.Which direction was he facing at the time?

a. East
b. North
c. South
d. West
e. North-East

Q12. Raman is not wearing purple and Aman is not wearing black.Raman and Sahil wear different colours.Avinash alone wears green.What is Sahil’s colour, if all four of them are wearing different colours.

a. Green
b. Black
c. Purple
d. Can’t Say

Q13. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. 

Statement :
Should a total ban be put on trapping wild animals?
Arguments :
I. Yes, Trappers are making a lot of money.
II. No, bans on hunting and trapping are not effective.

a. Only argument I is strong.
b. Only argument II is strong.
c. Either I or II is strong.
d. Neither I nor II is strong.
e. Both I and II are strong

Q14. The question contains a statement followed by two Assumptions I and II. Find out which assumption(s) is implicit.

Statements:
Vitamin E tablets improve circulation, keep your complexion in glowing condition.
Assumptions :
I. People like glowing complexion.
II. Complexion becomes dull in the absence of circulation.

a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Both assumption I and II are implicit.
d. Neither assumption I nor II is implicit

Q15. Study the statement(s) and the conclusions and select the correct option.

Statement :
No country is absolutely self – dependent these days.
Conclusions :
I. It is imposible to grow and produce all that a country needs.
II. Countrymen in general have become lazy.

a. Only Conclusion I follows
b. Only Conclusion II follows
c. Both the conclusion I and II follow
d. Either conclusion I or II follows
e. Neither conclusion I nor II follows

Q16. In the question a statement is followed by some courses of action . A course of action is a step or administrative decisions to be taken for improvement, follow-up, or further action in regard to the problem, policy, etc.You have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the given suggested course(s) of action logically follows for pursuing.

Statement:
‘The World Bank has approved a $ 300 million loan to finance a project to construct coal ports by Madras Port Trusts.
Courses of Action :
I. India should take financial help from other international financial institutions to develop such ports in other places.
II. India should not seek any help from the international financial institutions.

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follows
e. Both I and II follow.

 

(Optional module)

COMPUTER PROGRAMMING PRINCIPLES AND APPLICATIONS

Q1. A 8-bit signed integer has the following range:

a. 0 to 255
b. -128 to 127
c. -255 to 254
d. 0 to 509

Q2. What will be the output of the following code statements?
integer x = 34.54, y = 20, z = -5
print ( y > 50 AND z > 10 or x > 30 )

a. 0
b. 1
c. -1
d. 10

Q3. Pankaj makes a program to print the product of cubes of the first 10 whole numbers. She writes the following program:
integer x = 0 // statement 1
integer sum = 0 // statement 2
while ( x < 10 ) // statement 3
{
sum = x*x*x // statement 4
x = x + 1 // statement 5
}
print sum // statement 6

Is her program correct? If not, which statement will you modify to correct it?
a. No error, the program is correct.
b. Statement 1
c. Statement 4
d. statement 6

Q4. I have a problem to solve which takes as input a number n. The problem has a property that given the solution for (n-1), I can easily solve the problem for n. Which programming technique will I use to solve such a problem?
a. Iteration
b. Decision-making
c. Object Oriented Programming
d. Recursion

Q5. Given:

integer x = 40, y = 35, z = 20, w = 10

Comment about the output of the following two statements:
print x * y / z – w
print x * y / (z – w)

a. Differ by 80
b. Same
c. Differ by 50
d. Differ by 160

Q6. Data and function in which area of a class are directly accessible outside the class?
a. Public
b. Private
c. Protected
d. None of these

Q7. Here is an infix notation: ((A+B)*C-(D-E))^(F+G) Choose the correct postfix notation of the above from the given options. 
a. AB+CD*E–FG+^
b. AB+C*DE–FG+^
c. AB+C*DE-FG-+^
d. A+BC*DE-FG-+^

Q8. If the depth of a tree is 3 levels, then what is the size of the Tree?

a. 2
b. 4
c. 6
d. 8

Q9. One of the following options is a form of access used to add and remove nodes from a queue.

a. LIFO
b. FIFO
c. Both LIFO and FIFO
d. None of these

Q10. What is the time complexity of adding three matrices of size NXN cell-by-cell?

a. O(N)
b. O(N^2)
c. O(N^3)
d. None of these

Aptitude

1. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?

(A) 20% (B) 40% (C) 50% (D) 60% (E) 66.6%

Ans :c) 50%

2. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.

(A)1/60 (B)1/15 (C)3/20 (D)3/5 (E)3/4 Answer :c)3/20

. How many integers n greater than and less than 100 are there such that, if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?

(A)5 (B)6 (C)7 (D)8 (E)9 Answer :D)8

4. An investor purchased a shares of stock at a certain price. If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?

(A)25 (B)50 (C)75 (D)100 (E)125

Answer :B)50

5. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be what percent of the original price of the 5 tickets?

(A)20% (B)33.3% (C)40% (D)60% (E)66.6% Answer :c)40%

6. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?

(A)2/3 (B)3/4 (C)1 (D)2 (E)3 Ans :E)3

7. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?

(A)7 (B)6 (C)5 (D)4 (E)3 Answer :C) 5

Technical Questions                                             

1. Which of the following involves context switch,

(a) system call

(b) privileged instruction

(c) floating point exception

(d) all the above

(e) none of the above

Ans: (a)

2. In OST, terminal emulation is done in

(a) sessions layer

(b) application layer

(c) presentation layer

(d) transport layer

Ans: (b)

3. For 1 MB memory, the number of address lines required,

(a)11

(b)16

(c)22

(d) 24

Ans. (b)

4. Semaphore is used for

(a) synchronization

(b) dead-lock avoidance

(c) box

(d) none

Ans. (a)

5. Which holds true for the following statement

class c: public A, public B

a) 2 member in class A, B should not have same name

b) 2 member in class A, C should not have same name

c) both

d) none

Ans. (a)

6.Preproconia.. does not do which one of the following

(a) macro

(b) conditional complication

(c) in type checking

(d) including load file

Ans. (c)

7. Piggy backing is a technique for

a) Flow control

b) Sequence

c) Acknowledgement

d) retransmission

Ans. (c)

8. Given the following statement

enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may}

What is the value of may?

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 11

(e) None of the above

Ans (e)

9. Find the output for the following C program

i=20,k=0;

for(j=1;j9 && Y++!=10 && Y++>10)

{printf(“%d”, Y);

else

printf(“%d”, Y);

}

Ans. 13

12. Find the output for the following C program

f=(x>y)?x:y

a) f points to max of x and y

b) f points to min of x and y

c) error

Ans. (a)

13. What is the sizeof(long int)

(a) 4 bytes

(b) 2 bytes

(c) compiler dependent

(d) 8 bytes

Ans: (a) or (c)

14. a=2, b=3, c=6

Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c

Ans : 0.3 or 3/10

15.. What does the hexanumber E78 in radix 7.

(a) 12455

(b) 14153

(c) 14256

(d) 13541

(e) 131112

Ans. (d)

16.. 10 : 4 seconds :: ? : 6 minutes

Ans. 900

17.. From the following statements determing the order of ranking

? M has double the amount as D

? Y has 3 rupess more than half the amount of D

Ans. Data insuffiecient

Questions 18 – 22 are to be answered on the following data

? A causes B or C, but not both

? F occurs only if B occurs

? D occurs if B or C occurs

? E occurs only if C occurs

? J occurs only if E or F occurs

? D causes G,H or both

? H occurs if E occurs

? G occurs if F occurs

18. If A occurs which of the following must occurs

I. F and G

II. E and H

III. D

(a) I only

(b) II only

(c) III only

(d) I,II, & III

(e) I & II (or) II & III but not both

Ans. (e)

19. If B occurs which must occur

(a) D

(b) D and G

(c) G and H

(d) F and G

(e) J

Ans. (a)

20. If J occurs which must have occured

(a) E

(b) either B or C

(c) both E & F

(d) B

(e) both B & C

Ans. (b)

21. Which may occurs as a result of cause not mentioned 

I. D

II. A

III. F

(a) I only

(b) II only

(c) I & II

(d) II & III

(e) I,II & III

Ans. (c)

22. E occurs which one cannot occurs

(a) A

(b) F

(c) D

(d) C

(e) J

Ans. (b)

23.A man fixed an appointment to meet the manager, Manager asked him to come two days after the day before the day after tomorrow. Today is Friday. When will the manager expect him? (repeated from previous papers)

Ans: Monday

[Don’t confuse it with Tuesday. the correct answer is Monday]

24.A man said he spent 1/6 of his as a child, 1/12 as salesman in a liquor shop, 1/7 and 5 years as a politician and a good husband respectively. At that time Jim was born. Jim was elected as Alderman four years back. when he was half of his age. What is his age? (repeated from previous papers)

Ans: 84 years

[Assume that he lived x years.

X/6 + x/12 + x/7 + 5 + 4 + x/2 = x. Solving x= 84,

25.Jack,Doug and Ann, 3 children had a running race while returning from school.Mom asked who won the race. Then Jack replied” I wont tell you I will give u clue, When Ann takes 28 steps Doug takes 24 steps, meantime

I take 21 steps. Jack explained that his 6 steps equals Droug’s 7 steps and Ann’s 8 steps. Who won the race? (repeated from previous papers)

Ans: Doug

[ Ann steps = 8,16,24,28 — finished by 3 & half full steps

Doug steps=7,14,21,24 — finished before 3 & half full steps

Jack steps= 6,12,18,21 — finished by 3 & half full steps

So Doug won the race ]

26. Every day a cyclist meets a car at the station. The road is straight and both are traveling in the same direction. The cyclist travels with a speed of 12 mph.One day the cyclist comes late by 20 min. and meets the car 5miles before the Station. What is the speed of the car?

Ans: 60 mph

27.A lady goes for shopping. She bought some shoestrings. 4 times the number of shoestrings, she bought pins and 8 times, handkerchiefs. She paid each item with their count as each piece’s cost. She totally spent Rs. 3.24.How many handkerchiefs did she buy? (repeated from previous papers)

28. Complete the series :

a) 3,6,13,26,33,66,____(repeated from previous papers)

b) 364,361,19,16,4,1,___( ” ” ” )

Ans : a) 63

b) 1

29. Lucia is a wonderful grandmother. Her age is between 50 and 70.Each of her sons have as many sons as they have brothers. Their combined number gives Lucia?s age. What is the age?

Ans: 64

30.There are two towers A and B. Their heights are 200ft and 150ft respectively and the foot of the towers are 250ft apart. Two birds on top of each tower fly down with the same speed and meet at the same instant on the ground to pick a grain. What is the distance between the foot of tower A and the grain?

Ans:90ft

31. Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate. It takes 40 days for 40 cows and 60 days for 30 cows to eat the whole of the grass. How many days does it take for 20 cows to do the same?

Ans: 120

32. Four tourists A,B,C,D and four languages English, German, French and Italian. They are not able to converse among themselves in one language. Though A does not know English he can act as an interpreter between B and C. No one spoke both French and German. A knows German and was able to converse with D who doesn’t know a word in German. Only one language was spoken by more than two persons. Each spoke two languages. Find who spoke what.

Ans : A- German, Italian

B- French, Italian

c- German, English

D- Italian, English

33. There is a five digit number. It has two prime digits (1 is not a prime number). Third digit is the highest. Second digit is the lowest. First digit is one lessthan the third digit. The fifth digit is half of the fourth. The sum of 4th and 5th is less than the first. Find the number.

Ans ? 71842

34. Four persons A, B, C and D are playing cards. Each person has one card, laid down on the table below him, which has two different colors on either side.

No card has the same color on both sides. The colors visible on the table are Red, Green, Red and Blue respectively. They see the color on the reverse side and give the following comment.

A: Yellow or Green

B: Neither Blue nor Green

C: Blue or Yellow

D: Blue or Yellow

Given that out of the 4 people 2 always lie find out the colours on the cards each person.

Ans: A- Yellow

B- Yellow

C- Green

D- Red

 

35. A 1 k.m. long wire is held by n poles. If one pole is removed, the length of the gap becomes 12/3m. What is the number of poles initially?

Ans:6km

36. Find the digits X,Y,Z

X X X X

Y Y Y Y +

Z Z Z Z

————–

Y X X X Z

—————-

Ans: X Y Z

9 1 8

37. A man starts walking at 3 pm . ha walks at a speed of 4 km/hr on level ground and at a speed of 3 km/hr on uphill , 6 km/hr downhill and then 4 km/hr on level ground to reach home at 9 pm. What is the distance covered on one way?

Ans: 12 km

38. A grandma has many sons; each son has as many sons as his brothers. What is her age if it’s the product of the no: of her sons and grandsons plus no: of her sons? (age b/w 70 and 100).

Ans: 81

39. An electric wire runs for 1 km b/w some no: of poles. If one pole is removed the distance b/w each pole increases by 1 2/6 (mixed fraction). How many poles were there initially?

40. There is a church tower 150 feet tall and another catholic tower at a distance of 350 feet from it which is 200 feet tall. There is one each bird sitting on top of both the towers. They fly at a constant speed and time to reach a grain in b/w the towers at the same time. At what distance from the church is the grain?

Ans: 90

41. A person wants to meet a lawyer and as that lawyer is busy he asks him to come three days after the before day of the day after tomorrow? on which day the lawyer asks the person to come?

Ans: thursday

42. A person is 80 years old in 490 and only 70 years old in 500 in which year is he born?

Ans: 470

43.A person says that their speed while going to a city was 10mph however while returning as there is no much traffic they came with a speed of 15mph. what is their average speed?

Ans: 12mph

45. There is a peculiar island where a man always tells truth and a women never says two 2 consecutive truth or false statements that is if she says truth statement then she says false statement next and vice versa. A boy and girl also goes in the same way. one day i asked a child ” what r u a boy or a girl” however the child replied in their language that i dint understand but the parents knew my language and one parent replied that ” kibi is a boy” the other one said that “no kibi is a girl, kibi lied”.

a: is kibi a boy or a girl

b: who answered first mother or father?

Ans:  kibi is a girl and mother answered first.

46. The boy goes to school reaches railway station at his 1/3 of his journey& mill at 1/4 of his journey the time taken him to walk between railway station & mill is 5 mins. Also he reaches railway station at 7.35amwhen he started from house& when he reaches school?

Ans: 7:15to8.15

. If a person is sitting in a exam having 30 questions (objective type) the examiner use the formula to calculate the score is S=30+4c-w here c is number

of correct answer and w is number of wrong answer , the examiner find the score is more than 80, tell how may questions are correct ? if the score is little less but still more than 80 then u wont be able to answer.

Ans :- 16

48. If a person having 1000 Rs and he want to distribute this to his five children in the manner that each son having 20 Rs more than the younger one , what will be the share of youngest child

Ans- 160

49.Raju having some coins want to distribute to his 5 son , 5 daughter and driver in a manner that , he gave fist coin to driver and 1/5 of remaining to first son he again gave one to driver and 1/5 to 2nd son and so on…. at last he equally distributed all the coins to 5 daughters. how many coins raju initially have???

Ans:-881

50. if ravi binded his book and the binder cut the pages of the book , ravi decided to mark the pages by himself own , what he found that number of three appears 61 times find of number of pages answer

Ans – 300

 

51. a painter went in a exhibition to purchases some pictures where T,U,V,W,X,Y,Z pictures were remaining , he want to buy only five in the condition on that

if T is there then X should not be there,

if U is there than y should be there

if if v is there then X should be there

 

which is the combination the painter can have

(a) T,U,V,W,Y

(b)T,Z,U,W,X

(c)T,X,U,V,W

(d)T,U,Y,W,Z

Ans (d)

 

52.There are 100 men in town. Out of which 85% were married, 70% have a phone, 75% own a car, 80% own a house. What is the maximum number of people who are married, own a phone, own a car and own a house ? ( 3 marks)

Sol: 15%

53. There are 10 Red, 10 Blue, 10 Green, 10 Yellow, 10 White balls in a bag. If you are blindfolded and asked to pick up the balls from the bag, what is the minimum number of balls required to get a pair of at least one colour ? ( 2 Marks)

Sol :6 balls.

54. Triplet who usually wear same kind and size of shoes, namely, Annie, Danny, Fanny. Once one of them broke a glass in kitchen and their shoe prints were there on floor of kitchen. When their mother asked who broke Annie said, ?I didn’t do it?; Fanny said ?Danny did it?; Danny said ?Fanny is lying?; here two of them are lieing, one is speaking truth. Can you find out who broke it ? (3 Marks)

Sol : Annie

 

55. 4 players were playing a card game. Cards had different colours on both sides. Neither of cards had same colour on both sides. Colors were 2 Red, 2 Blue, 2 Green, 2 Yellow. Cards were lying in front of each player. Now, each player knew the colour on other side of his card. They are required to tell their colour. Statement given by each of them was :

Annie : Blue or Green

Bobby : Neither Blue nor Green

Cindy : Blue or Yellow

Danny : Blue or Yellow

colors of cards that are visible to all were Red, Blue, Green, Blue in order of their names. Exactly two of them are telling truth and exactly two of them are lieing. Can you tell the colour on other face of card for each player ? (6 Marks)

Sol : Annie : Yellow (Lying)

Bobby : Yellow (Telling truth)

Cindy : Blue (Telling truth)

Danny : Green (Lieing)

56. In a game i won 12 games, each game if i loose i will give u one chocolate, You have 8 chocolates how many games played.

Ans : 32

57. 75 persons Major in physics, 83 major in chemistry, 10 not at major in these subjects u want to find number of students majoring in both subjects

Ans 68.

58. if A wins in a race against B by 10 mts in a 100 Meter race. If B is behind of A by 10 mts. Then they start running race, who will won?

Ans .A

59. A+B+C+D=D+E+F+G=G+H+I=17

given A=4.Find value of G and H?

Ans : G = 5 E=1

 

60. One guy has Rs. 100/- in hand. He has to buy 100 balls. One football costs Rs. 15/, One Cricket ball costs Re. 1/- and one table tennis ball costs Rs. 0.25 He spend the whole Rs. 100/- to buy the balls. How many of each balls he bought?

Ans :F=3,T=56,C=41

 

61. The distance between Station Atena and Station Barcena is 90 miles. A train starts from Atena towards Barcena. A bird starts at the same time from Barcena straight towards the moving train. On reaching the train, it instantaneously turns back and returns to Barcena. The bird makes these journeys from Barcena to

the train and back to Barcena continuously till the train reaches Barcena. The bird finally returns to Barcena and rests. Calculate the total distance in miles the bird travels in the following two cases:

(a) The bird flies at 90 miles per hour and the speed of the train is 60 miles per hour.

(b) the bird flies at 60 miles per hour and the speed of the train is 90 miles per hour

Ans: time of train=1hr.so dist of bird=60*1=60miles

62. A tennis championship is played on a knock-out basis, i.e., a player is out of the tournament when he loses a match.

(a) How many players participate in the tournament if 15 matches are totally played?

(b) How many matches are played in the tournament if 50 players totally participate?

Ans: (a)16

(b)49

63.When I add 4 times my age 4 years from now to 5 times my age 5 years from now, I get 10 times my current age. How old will I be 3 years from now?

Ans: Age=41 years.

64.A rich merchant had collected many gold coins. He did not want anybody to know about them. One day, his wife asked, “How many gold coins do we have?” After pausing a moment, he replied, “Well! If I divide the coins into two unequal numbers, then 37 times the difference between the two numbers equals the difference between the squares of the two numbers.” The wife looked puzzled. Can you help the merchant’s wife by finding out how many gold R

Ans:37

66. A set of football matches is to be organized in a “round-robin” fashion, i.e., every participating team plays a match against every other team once and only once. If 21 matches are totally played, how many teams participated?

Ans :7

66. Glenn and Jason each have a collection of cricket balls. Glenn said that if Jason would give him 2 of his balls they would have an equal number; but, if Glenn would give Jason 2 of his balls, Jason would have 2 times as many balls as Glenn. How many balls does Jason have?

Ans: 14

67. Suppose 8 monkeys take 8 minutes to eat 8 bananas.

a) How many minutes would it take 3 monkeys to eat 3 bananas?

(b) How many monkeys would it take to eat 48 bananas in 48 minutes

: a)48B)6

68. It was vacation time, and so I decided to visit my cousin’s home. What a grand time we had! In the mornings, we both would go for a jog. The evenings were spent on the tennis court. Tiring as these activities were, we could manage only one per day, i.e., either we went for a jog or played tennis each day. There were days when we felt lazy and stayed home all day long. Now, there were 12 mornings when we did nothing, 18 evenings when we stayed at home, and a total of 14 days when we jogged or played tennis. For how many days did I stay at my cousin’s place?

Ans : 22 days

69 A 31″ x 31″ square metal plate needs to be fixed by a carpenter on to a wooden board. The carpenter uses nails all along the edges of the square such that there are 32 nails on each side of the square. Each nail is at the same distance from the neighboring nails. How many nails does the carpenter use?

Ans :124

70. Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and that the following multiplication holds:

A B C D E

X 4

————–

E D C B A

————– what digit does E represent ?

a) 4

b) 6

c) 8

d) 7

Ans: c

71. (16)HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, How many copies can the machine make in 6 min.?

a) 900

b) 600

c) 360

d) 240

e) 150

Ans: a

72.(18)10^2(10^8+10^8) =————– 10^4

a) 2(10)^4

b) 2(10)^6

c) 10^8

d) 2(10)^8

e) 10^10

Ans: b

 

73.Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at the same time, produce n units in 2 hours. how long would it take V alone to produce n units?

a) 1 hr 26 min

b) 1 hr 53 min

c) 2 hr 30 min

d) 3 hr 30 min

e) 3 hr 20 min

Ans: d

74.. What is the output of the following problem ?

#define INC(X) X++

main()

{

int X=4;

printf(“%d”,INC(X++));

}

a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime error

 

Ans : d) compilation error

 

75. what can be said of the following

struct Node {

char *word;

int count;

struct Node left;

struct Node right;

}

a) Incorrect definition

b) structures cannot refer to other structure

c) Structures can refer to themselves. Hence the statement is OK

d) Structures can refer to maximum of one other structure

Ans :c)

 

76. What is the output of the following program

main()

{

int a=10;

int b=6;

if(a=3)

b++;

printf(“%d %d\n”,a,b++);

}

a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e) none

Ans : a) 10,6

 

77. What can be said of the following program?

main()

{

enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};

Months X = JAN;

if(X==1)

{

printf(“Jan is the first month”);

}

}

a) Does not print anything

b) Prints : Jan is the first month

c) Generates compilation error

d) Results in runtime error

 

Ans: b) Prints : Jan..

 

78. What is the output of the following program?

main()

{

char *src = “Hello World”;

char dst[100];

strcpy(src,dst);

printf(“%s”,dst);

}strcpy(char *dst,char *src)

{while(*src) *dst++ = *src++;

}

) “Hello World” b)”Hello” c)”World” d) NULL e) unidentified

 

Ans: d) NULL

.

79.What is the output of the following program?

main()

{

int l=6;

switch(l)

{ default : l+=2;

case 4: l=4;

case 5: l++;

break;

}

printf(“%d”,l);

}

a)8 b)6 c)5 d)4 e)none

Ans : a) 8

 

80.What is the output of the following program?

main()

{

int x=20;

int y=10;

swap(x,y);

printf(“%d %d”,y,x+2);

}

swap(int x,int y)

{

int temp;

temp =x;

x=y;

y=temp;

}

a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22 e)none

Ans:b)20,12

81. Which of the following about the following two declaration is true

i ) int *F()

ii) int (*F)()

Choice :

a) Both are identical

b) The first is a correct declaration and the second is wrong

c) The first declaraion is a function returning a pointer to an integer and the second is a

pointer to function returning int

d) Both are different ways of declarin pointer to a function

Ans : c)

 

82. What are the values printed by the following program?

#define dprint(expr) printf(#expr “=%d\n”,expr)

main()

{

int x=7;

int y=3;

dprintf(x/y);

}

Choice:

a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none

Ans: c)x/y=2

 

83. Which of the following is true of the following program

main()

{

char *c;

int *p;

c =(char *)malloc(100);

ip=(int *)c;

free(ip);

}

Ans: The code functions properly releasing all the memory allocated

 

84. output of the following.

main()

{

int i;

char *p;

i=0X89;

p=(char *)i;

p++;

printf(“%x\n”,p);

}

Ans:0X8A

 

85. which of the following is not a ANSI C language keyword?

Ans: Function.

 

86. When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct choice:

a) The function can change values in the original array

b) In C parameters are passed by value. The funciton cannot change the original value in

the array

c) It results in compilation error when the function tries toaccess the elements in the array

d) Results in a run time error when the funtion tries to access the elements in the array

Ans: a)

 

87. The type of the controlling expression of a switch statement cannot be of the type

a) int b) char c) short d)float e) none

Ans : d)float

 

88. What is the value of the expression (3^6) + (a^a)?

a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None

Ans : 5

89. What is the value assigned to the variable X if b is 7 ?

X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b;

a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None

Ans: c)

Questions 90-94

Six knights – P,Q,R,S,T and U – assemble for a long journey in Two ravelling parties. For security, each travellingparty Consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their travelling parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly,can never travel together. p must trave in the same party with sQ cann’t travel by the southern route U cann’t change.

 

90. If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route,the other members of this party besides P and U must be

a) Q and S

b) Q and T

c) R and S

d) R and T

e) S and T

Ans: e

 

91.If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible travelling party and route?

a) P,S,U by the northern route

b) P,S,T by the northern route

c) P,S,T by the southern route

d) P,S,U by the southern route

e) Q,R,T by the southern route

Ans: b

 

92.If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other memnbers of this party besides

U must be

a) P and S

b) P and T

c) Q and R

d) Q and T

e) R and T

Ans: c

93.If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and R travels by the northern route,then T must travel by the

a) southern route with P and S

b) southern route with Q and R

c) southern route with R and U

d) northern route with Q and R

e) northern route with R and U

Ans: a

 

94. if, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one travelling party to the other traveling party, that knight must be

a) P

b) Q

c) R

d) S

e) T

Ans: e

95. How many of the integers between 25 and 45 are even ?

(A)21 (B)20 (C)11 (D)10 (E)9

Ans:d)10

 

96. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was

(A)Rs 1.56 (B)Rs 2.40 (C)RS 3.00 (D)Rs 3.80 (E)Rs 4.20

Answer :d)Rs 3.80

97. A computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first being a random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the square root of the first. Each of the followin pair satisfies the routine EXCEPT

 

(A) (99.10) (B) (85.9) (C) (50.7) (D) (1.1) (E) (1.0)

Answer : A) (99.10)

 

98.A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How many meters did the addition extend beyond the original buildings ?

(A)10 (B)20 (C)50 (D)200 (E)500

Ans: c)50

 

99.A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2 seconds every 5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m of the same day if the watch operated continuously that time ?

(A)5:56 B)5:58 (C)6.00 (D)6.23 (E)6.26

Ans :E) 6.26

 

100.A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting solution in the jug is salt?

(A)7.5% (B)9.5% (C) 10.5% (D)12% (E)15%

 

101.A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost.What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?

(A)20% (B)40% (C)50% (D)60% (E)66.6%

Ans :c) 50%

 

102.A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.

(A)1/60 (B)1/15 (C)3/20 (D)3/5 (E)3/4

Ans :c)3/20

 

103.How many integers n greater than and less than 100 are there such that,if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?

(A)5 (B)6 (C)7 (D)8 (E)9

Ans :D)8

 

104.An investor purchased a shares of stock at a certain price.If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?

(A)25 (B)50 (C)75 (D)100 (E)125

Ans :B)50

105.At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be what percent of the original price of the 5 tickets?

(A) 20% (B) 33.3% (C) 40% (D) 60% (E) 66.6%

Ans :c)40%

 

106.Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?

(A) 2/3 (B) 3/4 (C) 1 (D) 2 (E) 3

Ans :E)3

 

107.A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?

(A) 7 (B) 6 (C) 5 (D) 4 (E) 3

Ans :C) 5

PAPER: HCL Placement Paper (C- Programming)

 C Programming

1. Which of the following about the following two declaration is true

i ) int *F()

ii) int (*F)()

Choice :

a) Both are identical

b) The first is a correct declaration and the second is wrong

c) The first declaration is a function returning a pointer to an integer and the second is a pointer to function returning int

d) Both are different ways of declaring pointer to a function

Answer : c) The first de…

2. What are the values printed by the following program?

#define dprint(expr) printf(#expr “=%d\n”,expr)

main()

{

int x=7;

int y=3;

dprintf(x/y);

}

Choice:

a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none

Answer: c)x/y=2

3. Which of the following is true of the following program

main()

{

char *c;

int *ip;

c =(char *)malloc(100);

ip=(int *)c;

free(ip);

}

Ans: The code functions properly releasing all the memory allocated

4.output of the following.

main()

{

int i;

char *p;

i=0X89;

p=(char *)i;

p++;

printf(“%x\n”,p);

}

ans:0X8A

5.which of the following is not a ANSI C language keyword?

Ans: Function.

6. When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct

choice:

a) The function can change values in the original array

b) In C parameters are passed by value. The function cannot change the original value in the array

c) It results in compilation error when the function tries to access the elements in the array

d) Results in a run time error when the function tries to access the elements in the array

Answer: a) The fu…

7. The type of the controlling expression of a switch statement cannot be of the type

a) int b) char c) short  d) float  e) none

Answer : d) float

 

8.What is the value of the expression (3^6) + (a^a)?

a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) NoneAnswer : 5

9. What is the value assigned to the variable X if b is 7 ?

X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b;

a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None

Ans: 3;

10. Which is the output produced by the following program

main()

{

int n=2;

printf(“%d %d\n”, ++n, n*n);

}

a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine

Answer : b) 3,4

11. What is the output of the following program?

int x= 0x65;

main()

{

char x;

printf(“%d\n”,x)

}

a) compilation error b) ‘A’ c) 65 d) unidentified

ans. d)

 

12. What is the output of the following program

main()

{

int a=10;

int b=6;

 

if(a=3)

b++;

printf(“%d %d\n”,a,b++);

}

a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e)none

Answer : d) 3,7

13. What can be said of the following program?

main()

{

enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};

Months X = JAN;

if(X==1)

{

printf(“Jan is the first month”);

}

}

 

a) Does not print anything

b) Prints : Jan is the first month

c) Generates compilation error

d) Results in runtime error

Answer: b) Prints : Jan..

14. What is the output of the following program?

main()

{

char *src = “Hello World”;

char dst[100];

strcpy(dst,src);

printf(“%s”,dst);

}

strcpy(char *dst,char *src)

{

while(*src) *dst++ = *src++;

}

a) “Hello World” b)”Hello” c)”World” d) NULL e)

unidentified

Answer: d) NULL

15. What is the output of the following program?

main()

{

int l=6;

switch(l)

{ default : l+=2;

case 4: l=4;

case 5: l++;

break;

}

printf(“%d”,l);

}

a)8 b)6 c)5 d)4 e)none

Answer : c)5

16. What is the output of the following program?

main()

{

int x=20;

int y=10;

swap(x,y);

printf(“%d %d”,y,x+2);

}

swap(int x,int y)

{

int temp;

temp =x;

x=y;

y=temp;

}

 

a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22

e)none

 

Answer:d)10,22

17. What is the output of the following problem ?

#define INC(X) X++

main()

{

int X=4;

printf(“%d”,INC(X++));

}

a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime

error

Answer : d) compilation error no ++++ operator allowed

18. what can be said of the following

struct Node {

char *word;

int count;

struct Node left;

struct Node right;

}

 

a) Incorrect definition

b) structures cannot refer to other structure

c) Structures can refer to themselves. Hence the statement is OK

d) Structures can refer to maximum of one other structure

 

Answer :c)

19. What is the size of the following union.

Assume that the size of int =2, size of float =4 and

size of char =1.

Union Tag{

int a;

flaot b;

char c;

};

a)2 b)4 c)1 d) 7: b.)

20) What is the output of the following program? (. has been used to indicate a space)

main()

{

char s[]=”Hello,.world”;

printf(%15.10s”,s);

}

 

a)Hello,.World…

b)….Hello,.Wor

c)Hello,.Wor…. (this option is correct for

%s-15.10s)

d) None of the above

Ans: b.) total 15 spaces and print only 10 characters.

 

 

Technical Questions

 

1. How many segment registers are there in the 8086 processor?

a) 4 b) 6 c) 8 d) none

Ans: a

2. What is the addressing mode of this instruction MOV AL, [BX];

a) direct addressing mode

b) register indirect addressing mode

ANS: b I am not sure of it.

3. What is the type of file system used in the CD ROM?

a) VFAT B)

4) About CPU I think but answer is DMA.

5) If we double the clock speed, then?

a) It increases the speed of the processor b) It increases the speed of the system bus c) both of

the above D) None

6) Data recovery is done in which layer?

a) physical b) datalink c) network d) transport

7) What is thrashing?

ANS: swapping in and out the pages frequently from memory.

8) By using 3 nodes how many trees can be formed?

ANS:5

9) They give one tree, and ask the post order traversal for that tree?

ANS:C

10) Page cannibalation is?

ANS:C

Aptitude section:

1) They give one scenario and ask questions on that. that is easy. Those are 5 questions.

2) They ask 2 questions in English, I didn’t answer those ones. They are – Find the odd one?

3) They give 2 questions on missing digits. They r matrix type, I didn’t remember the questions,

But I know answers.

for first one 8. For second one 28 is the answer.

4)Two persons start walking from the same place in opposite directions. After walking for 4

mts, both of them take the left and walk for another 3 mts. Then

what is the distance b/w them?

Ans:10 mt.

5)One person start from his home towards college which is 53 km far away. Another person

started from college towards home after an hour. the speed of first one is 4kmph and the second

one is 3 kmph. Then, what is the distance from home to their meeting point?

AND:21 km.

6)3 machines can complete the work in 4,5, and 6 hours respectively. due to power failures they

did the work alternatively. Then what is time taken to complete the work?

ANS:9/20

7)Two persons take the pair of dies and throws them. If 12 appers first one wins, If two

consecutives 7 s appear then second one wins. What is the probability to

win first one in the game?

a)6/15 b)3/13 c)2/13

8)Two questions on figures .They give five figures ,and change them sequentially, u have to

find 6 th one. They give 4 choices.

9)one more Q. on number sequence.

C Programming:

1) what is name of the operator in passing variable no. of arguments to function?

ANS: Ellipsis

2) main()

{

printf(“%d%d”size of (“Hcl

technologies”),strlen(“HCL Technologies”));

}

a)16 16 b)16 17 c)17 17 d)17 16

3) main()

{ char arr[]={ ‘

a’,’b’,’\n’,….}

some more instructions;

}

ANS:77

4) main()

{ int arr[]={0,1,2,3,4)

int *a={arr, arr+1,arr+2,…}

int **p=a;

p++;

some instructions:

}

ANS:1 1 1

5)They give one Q on 3-d array?

ANS:4

6)one Question on ++ and && operators.

ANS:1,0,0

7)one question on logical operators

Ans:1 00 1

8)one question on the return value of scanf function ?

ANS:1

ANALYSIS OF PROGRAMS:

1) For one Q. they make the constructor in the base class as virtual and give the big program.

So, for that one ANSWER is NONE, (d).

2) In one Q. They give the prototype of the function that structure as argument .But, Structure is

defined after that and they give the program.

ANS: ERROR

3) for one Q. They give the answers as 4444 ,7777, 9999.But, the answer is 6666. So, Answer is

None (d).

Leave a Reply0